Lidertrend
StoryEditor

Rolex Submariner, omiljeni sat Keanu Reevesa, gotovo je nemoguće pronaći na tržištu

27. Listopad 2021.
Rolex Submariner
Sat je originalno namijenjen roniocima i članovima posade podmornica, a zbog vrhunskih performansi i dizajna jedan je od omiljenih među kolekcionarima

Društvene su mreže jučer preplavile fotografije oduševljenih članova ekipe kaskadera iz filma John Wick 4 koje je glumac Keanu Reeves počastio satovima Rolex Submariner. Reeves, kojeg svijet slavi zbog njegove prizemljenosti i velikodušnosti, tim je potezom potvrdio nadimak 'holivudskog anđela', a brend Rolex dobio milijune dolara vrijednu besplatnu reklamu. Mediji su se tako raspisali ne samo o glumčevoj gesti već i o izboru sata koji je originalno namijenjen ljubiteljima morskih dubina, a među kolekcionarima poznat kao sat vrhunske izrade i performansi.

Arhetip ronilačkih satova

Linija Submariner predstavljena je daleke 1953. kada je Rolex, u suradnji s ronilačkim profesionalcima, kreirao sat namijenjen ljubiteljima dubina i posadi u podmornici zbog svoje iznimne otpornosti na vodu. Prije tri godine na aukciji kuće Christie's upravo je Submariner, točnije Rolex Oyster Perpetual Submariner iz 1956., ostvario rekordnu prodajnu cijenu od nešto više od milijun dolara. Glumac je sebi i četvorici kaskadera nabavio verziju lansiranu u rujnu prošle godine. Kao i većinu Submariner satova novije generacije i ova je verzija vodonepropusna, izrađena je od tvrdog Oyster čelika. Kućište krasi crni rotirajući obruč za praćenje vremena provedenog pod vodom, kazaljke su ispunjene luminiscentnim materijalom tako da ga je lako 'čitati' i u mraku, a narukvica Oyster opremljena je Rolexovim inovacijama: sigurnosnom kopčom Oysterlock i proširivim sustavom Glidelock.

Ovaj impresivni sat koji je istovremeno arhetip za ronilačke satove, ali i elegantan, kvalitetan i lako nosiv 'na kopnu', trenutno je prilično teško pronaći na tržištu. Originalna mu se cijena kreće oko devet tisuća dolara, ali zbog povećane potražnje, a nedostatne ponude na 'secondary' tržištu doseže dvostruko veće cijene. S obzirom na neočekivani manjak Rolex satova, Reeves je očito morao povući dobre veze ne bi li se dočepao poklona za svoju ekipu.

20. travanj 2024 00:53