Lidertrend
StoryEditor

Substack - Platforma koja obećava da će pravo novinarstvo spasiti - newsletterima

13. Svibanj 2021.
Substack omogućava autorima da svoj sadržaj šalju čitateljima direktno u njihove sandučiće elektroničke pošte te jamči kreativnu, uredničku i financijsku slobodu

Da je medijski biznis u pandemiji izvukao deblji kraj potvrđuje statistika iz daleke nam zemlje Amerike. Tamo je 30 tisuća medijskih djelatnika, prije svega novinara, ostalo bez posla što je porast od čak 200 posto u odnosu na 2019. Situacija nije ništa bolja ni u Europi, a posebno je dramatično po pitanju povjerenja - svega šest posto korisnika ima vjere u medije koje konzumira. Kako bi medijsku industriju ili, bolje reći, pravo novinarstvo dignula iz pepela, platforma Substack odlučila se poslužiti dobrim, starim metodama - newsletterima.

Naime, Substack omogućava autorima, piscima, novinarima i neovisnim izdavačima da svoj sadržaj šalju čitateljima direktno u njihove sandučiće elektroničke pošte. I to uz naknadu, naravno. Osnovana 2017., platforma bilježi stabilan rast - danas broji oko 250 tisuća pretplatnika, a top deset izdavača ostvaruje oko sedam milijuna dolara prihoda. Iako cinici tvrde da medijsku industriju nije moguće revitalizirati 'old school' alatima poput newslettera, u Substacku su uvjereni u suprotno te autorima, kako tvrde, nude ono što su imali u zlatnoj eri novinarstva - kreativnu, uredničku i financijsku slobodu.

Autorima poticaji

Kako prenosi Forbes, Substack valja promatrati kao platformu koja omogućava neovisnim autorima da izgrade svoje malo, medijsko carstvo. Oni su u potpunosti vlasnici objavljenog sadržaja, a platformu, skupa sa svojom listom pretplatnika, mogu napustiti kad god žele. Platforma autorima uzima deset posto zarade, a kompanija Stripe (preko koje se izvršavaju uplate) tri posto.

Dobra stvar je što Substack autorima nudi i poticaje, svojevrsna bespovratna sredstva, koja se mogu kretati od tri do sto tisuća dolara. Kako bi pak zaštitili one koji se usude pisati o 'težim' pričama, onima koje zbog različitih interesa ne prolaze u 'mainstream' medijima, platforma, kroz program Substack Defender, autorima stavlja na raspolaganje pravni tim koji može riješiti određena pravna pitanja u vezi s temom ili pak recenzirati tekst prije objave.

Kako je za Forbes izjavio bivši reporter s Buzzfeeda, a danas vlasnik newslettera Big Technology na Substacku, Alex Kantrowitz, mnogi su se novinari tijekom pandemije uvjerili koliko je njihov posao nesiguran te odlučili uzeti stvar u svoje ruke, pokrenuti vlastiti posao, postati neovisni. Možda se upravo zbog te spoznaje, a i, generalno, stanja u industriji broj autora i čitatelja na Substacku tijekom prva tri mjeseca pandemije udvostručio.

Prate se novinari, a ne mediji

Ono što je zanimljivo jest što platforma u posljednje vrijeme privlači i neka poznatija imena iz svijeta novinarstva što jača njenu ozbiljnost, ali i povjerenje pretplatnika. Kako je za Forbes posvjedočila bivša novinarka ThinkProgressa i New Republica, a danas vlasnica newslettera Heated, Emily Atkin, na platformi je uspjela izgraditi vlastiti brend, ali i ostvariti bolja primanja nego dok je radila za poznate medije. Njeno iskustvo ide u prilog istraživanju prema kojem čak 66 posto čitatelja prati pojedinog novinara, a ne nužno medij na kojem objavljuje. Medijskim je konzumentima, očito, dosta napuhanih naslova, lažnih vijesti, žutila, click-baitova i medijskih spinova. Čeznu za pravim novinarstvom i sadržajem kojem je zaista moguće vjerovati. Substack uvjerava da su upravo oni ti koji će promijeniti industriju na bolje.  

24. travanj 2024 05:35