Lidertrend
StoryEditor

Svjetski gospodarski forum (WEF) sadi bilijun stabala i traži kompanije da se priključe pokretu

29. Rujan 2021.
WEF od kompanija traži da se uključe u platformu 1t.org i njihovu zajednicu Corporate Alliance te im pomognu da do 2030. posade i sačuvaju bilijun stabala

Svake godine planet ostaje bez šest milijardi stabala. Budući da se time ugrožava bioraznolikost i ubrzavaju klimatske promjene, riječ je o neprocjenjivoj šteti koju je Svjetski gospodarski forum (WEF) odlučio nadoknaditi novim projektom – Trilion Tree Platform kojim kane konzervirati i posaditi bilijun stabala do 2030. Za to im, kako stoji na stranicama projekta, treba pomoć kompanija, vlada, neprofitnih organizacija i pojedinaca koje pozivaju da se pridruže inicijativi.

Od kompanija traže da se uključe u platformu 1t.org i njihovu zajednicu stručnjaka, inovatora i partnera Corporate Alliance u kojoj mogu pronaći sva potrebna znanja, iskustva i prakse u vezi s pošumljavanjem planeta.

Dobrobit planeta

Kako nastavlja WEF, praksa modernog pošumljavanja počela je s projektom Green Belt Movement koji je pokrenula dobitnica Nobelove nagrade za mir Wangari Maathai. Ona je pokrenula inicijativu sadnje milijuna drveća u Keniji te pokazala da takvi projekti povećavaju kvalitetu života stanovnika tih područja, poboljšavaju njihovu jednakost i dostupnost hrane. Po uzoru na Maathai, neke svjetske vlade odlučile su pokrenuti inicijative pošumljavanja, pa se tako Kanada obvezala posaditi dvije milijarde stabala, dok je Pakistan, zajedno s United Nations Environment Programme (UNEP), pokrenuo projekt Ten Billion Tree Tsunami.

Eco-poduzetnici i aktivisti diljem svijeta pokušavaju pronaći način da spase šume u svom okruženju, a činjenica da se, kako su stručnjaci za ekologiju upozorili, debelo kasni za provedbom inicijativa u vezi spašavanja planete od posljedica onečišćenja i klimatoloških promjena, potaknula je WEF da akciju pošumljavanja podigne na viši nivo te putem svoje nove platforme potakne pojedince, kompanije i vlade da zasuču rukave i učine nešto dobro za vlastitu i dobrobit čitavog planeta.

18. travanj 2024 19:03