Lidertrend
StoryEditor

Veliki povratak lige - NBA bi godinu mogao završiti s izvrsnih 10 milijardi dolara prihoda

20. Listopad 2021.
Osim što su ukupni prihodi rasli u odnosu na prošlu godinu (8,3 milijarde), viši su nego 2019. kada je NBA utržio 8,8 milijardi dolara.

Čuvena košarkaška liga NBA prošle je godine zbog pandemije bila na aparatima, ali ako je suditi prema očekivanim prihodima do konca 2021., oporavak je i više nego zadovoljavajući. Naime, na nedavnom okupljanju sportskih direktora lige koja ove godine slavi 75. rođendan, povjerenik Adam Silver kazao je da očekuje da će ovu poslovnu sezonu završiti s 10 milijardi dolara prihoda i to zahvaljujući polaganom povratku fanova u sportske dvorane. Osim što su ukupni prihodi rasli u odnosu na prošlu godinu (8,3 milijarde), viši su nego 2019. kada je NBA utržio 8,8 milijardi dolara.

Problem s gledanošću

Kako prenosi CNBC, Silver tvrdi da su zbog pandemije izgubili golem novac, ali dobra je vijest što su pronašli način da ostvare dugoročan rast. Od ukupnih prihoda, od medijskih se prava u ligu ulijeva dvije milijarde dolara, dok će, kako predviđaju, vrijednost sponzorskih ugovora s kompanijama poput State Farm, Microsoft, Verizon i Google premašiti 1,46 milijarde. U ovoj su se godini još više okrenuli ugovorima o licenciranju poput onog s kompanijom Fanatics koja prodaje NBA 'trading cards' ili pak kanadskim start-upom Dapper Labs.

Inače, start-up je nedavno procijenjen na sedam milijardi dolara, a s NBA-om se udružio da bi fanovima košarke prodavao digitalne 'suvenire' (LeBron James 'highlighti' prodani su za 200 tisuća dolara!). Iako ove brojke potvrđuju da postoji razlog za optimizam, NBA ima problem s gledanošću. I dok neki tvrde da je to zbog zastarjelog formata, Silvera brine takozvani 'cable cutting' trend, odnosno prelazak gledatelja na 'bežične TV kanale' poput Applea, Amazona, Netflixa ili sl.

No, unatoč činjenici da će ta transformacija načina na koji se konzumira sadržaj utjecati na prihode TV operatera, pa tako i sportskih organizacija, ovogodišnja je gledanost finala NBA lige bila veća za 22 posto u odnosu na 2020. (9,9 milijuna vs 7,5 milijuna gledatelja). Također, visoka su očekivanja od osvajanja afričkih i indijskih gledatelja, a, kako je kazao Silver, vjeruju i da će se opet vratiti u Kinu, tržište koje im vrijedi pet milijardi dolara.

24. travanj 2024 09:34