Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Novim konceptom Lexus najavio budućnost svojih modela

11. Travanj 2021.
LF-Z Electrified lexus_3
Do 2025. namjerava predstaviti čak dvadeset novih i redizajniranih modela od kojih će pola biti potpuno na električni pogon

Lexus, marka luksuznih vozila japanskog proizvođača automobila Toyote, najavila je budućnost svojih modela konceptom LF-Z Electrified. Baš kao i matična kompanija, i on se okreće elektrifikaciji game pa je u skladu s vremenom najavio da do 2025. namjerava predstaviti čak dvadeset novih i redizajniranih modela od kojih će pola biti potpuno na električni pogon.

U kompaniji također kažu da je njihov cilj do 2050. postići ugljičnu neutralnost tijekom cijeloga vijeka svih modela, što uključuje proizvodnju materijala, dijelove i logistiku te odlaganje i recikliranje vozila. Lexus osim potpuno električnih modela najavljuje i hibridne, kao i plug-in hibride.

Važnost smještaja baterije

Premijerno pokazani koncept LF-Z Electrified stiže kao električni crossover coupé, proizveden na potpuno novoj platformi za električna vozila koja pruža vrhunske performanse zahvaljujući položaju baterije i elektromotora te tehnologiji pogona na sve kotače Direct4.


Lexus LF-Z Electrified dolazi s litijsko-ionskom baterijom kapaciteta od 90 kWh i elektromotorom maksimalne snage od 544 KS i 700 Nm okretnog momenta, što znači da sto kilometra na sat postiže u tri sekunde. Maksimalna brzina ograničena je na 200 kilometara na sat. Domet LF-Z Electrifieda s jednim punjenjem impresivnih je 600 km prema ciklusu WLTP, što znači da može konkurirati Teslinu Modelu S, koji s jednim punjenjem prelazi otprilike 610 kilometara.

Pomoć umjetne inteligencije

Lexus se može pohvaliti i time da se novi LF-Z Electrified koristi umjetnom inteligencijom koja uči preferencije i karakteristike ponašanja vozača kako bi mu mogla dati korisne prijedloge o rutama, informacije s odredišta, ali pruža i napredne funkcije infozabave koje će kupcima biti dostupne u bližoj budućnosti.

Kad je riječ o izgledu, električni Lexus​ ne odriče se karakterističnog dizajna prednje maske, ali novost su skrivene ručice vrata koje 'izlaze' kad se vozač približi automobilu noseći ključ, kao i digitalne kamere umjesto retrovizora, što se na nekim automobilima nije pokazalo kao dobra odluka. Unutrašnjost novog vozila je digitalna, kako i dolikuje posve električnom automobilu. Prvi potpuno novi model stiže do kraja godine. 

17. travanj 2024 22:08