Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Toyota Yaris Cross: Prostran, udoban i vrlo siguran kompaktni SUV

03. Svibanj 2020.
toyota yaris cross
Yaris Cross istinski je SUV koji kombinira Toyotino poznavanje malih automobila i bogato SUV nasljeđe. Ističe se povećanom odignutošću od tla, inteligentnim pogonom na sve kotače i hibridnom tehnologijom četvrte generacije

Kao dio Yarisove obitelji Yaris Cross konstruiran je na novoj Toyotinoj platformi za kompaktne automobile i dijeli 'veliki-mali' dizajn i koncept koji je karakterizirao originalni Yaris te predstavlja prostranu unutrašnjost unutar kompaktnih vanjskih mjera. Yaris i Yaris Cross prvi su modeli koje će pokretati najnoviji Toyotin 1,5-litreni hibridni sustav razvijen izravno iz većih dvolitrenoga i 2,5-litrenoga pogonskog sklopa koje imaju nedavno predstavljeni modeli kao što su Corolla, C-HR, RAV4 i Camry.

Hibridni pogonski sklop

Yarisov sustav odlikuje se novim 1,5-litrenim trocilindričnim benzinskim motorom s Atkinsonovim procesom, precizno konstruiranim radi smanjenja trenja i mehaničkih gubitaka te radi optimiranja brzine izgaranja. Rezultat je visoki okretni moment pri niskim brzinama uz iznimnu štedljivost goriva i najveću snagu od 116 KS.

Yaris Cross ima isti međuosovinski razmak od 2560 mm kao i novi Yaris hatchback, ali je ukupno 240 mm duži jer je prednji prevjes veći za 60 mm, a stražnji za 180 mm, čime je povećan unutarnji prostor. Odignutost od tla je povećana za 30 mm, a vozilo je ukupno više i šire – 90 odnosno 20 mm.

Yaris Cross je podjednako prostran koliko je i praktičan. Uz uspravna sva sjedala i postavljen pokrov prtljažnika, zapremina prtljažnika je 390 l. Međutim, ako vam je potreban prostraniji prtljažnik, tu su preklopiva stražnja sjedala, što omogućava prijevoz putnika uz utovar većeg tereta.

Napredni sustav pomoći

Temelj sigurnosnih performansi novog Yarisa Cross njegova je platforma GA-B, koja automobilu daje iznimnu krutost karoserije.

U namjeri da zadovolji najviše i najstrože standarde neovisnih ispitivanja, u njega je ugrađen i sustav aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense te napredne funkcije pomoći u vožnji koje pomažu u izbjegavanju čitavog niza najčešćih opasnosti na cesti pružanjem vozaču informacija, ranim upozorenjima i, kad je potrebno, automatskim kočenjem i zakretanjem upravljača. Yaris
Cross će se proizvoditi u Francuskoj, više od 150.000 primjeraka na godinu, a početak prodaje na europskom tržištu očekuje se 2021. 

27. travanj 2024 03:30