Lidertrend
StoryEditor

Zbog krize u opskrbnim lancima kupci sve više koriste botove za internetsku kupovinu

22. Studeni 2021.

Dan samaca je prošao, ušli smo u tjedan Crnog petka, internetske trgovine preplavljene su Black Friday popustima i ponudama, a i božićna groznica lagano je počela puniti izloge trgovina. Čini se da nas sa svih strana zovu da se opskrbimo svim (ne)potrebnim stvarčicama. No, zbog krize u opskrbnim lancima ponuda je ove godine manja, a samim time i skuplja, što potrošače tjera u ozbiljnu utrku za željenim artiklima. Tako potrošači osim elektronike, odjeće i igračaka kupuju i koriste botove – softverske aplikacije koje ubrzano pretražuju internetske trgovine i ubrzavaju proces plaćanja prilikom kupovine.

Pojednostavljeno, šoping botovi brzim pretraživanjem i naplatom pomažu kupcima da u nekoliko sekundi pronađu tražene artikle, a njihovo korištenje postalo je sve popularnije među potrošačima koji su upoznati i spretni s tehnologijom. Business Insider piše da se upotreba botova proširila ove godine nakon što su ih potrošači prvo počeli koristiti za kupnju limitiranih izdanja tenisica (tzv. sneaker bots).

Kako je za Bloomberg objasnio Patrick Sullivan, glavni tehnološki direktor za sigurnosnu strategiju u tvrtki za kibernetičku sigurnost Akamai Technologies, ljudi će na sve načine pokušati iskoristiti automatizaciju kako bi ugrabili ograničene količine proizvoda. Nekad su to bile ulaznice za koncerte, zatim torbice i tenisice, a sada su to čak i rezervacije za cjepivo, rekao je Sullivan.

No, ni sami botovi nisu baš jeftini. Kako je za Wall Street Journal izjavio Craig Douglas, 34-godišnji inženjer elektrotehnike, on pretplatu na uslugu Snailbot, koja indeksira internetske stranice Amazona i Walmarta, plaća 99 dolara mjesečno.

Paradoksalno, kako raste potražnja za artiklima, tako raste i potražnja za botovima, zbog čega i oni postaju sve skuplji te ih je sve teže kupiti. Nakon što se rasprodaju, botovi se često preprodaju za tisuće dolara, za razliku od samo nekoliko stotina dolara koliko vrijede u trenutku njihova objavljivanja.

Kako je objavila istraživačka tvrtka Forrester, neki su kupci prihvatili pristup 'ako ih ne možete pobijediti, pridružite im se', kupujući usluge botova. Ova taktika, kažu iz Forrestera, samo pogoršava taj začarani krug.

Mnogi su trgovci svjesni ovog problema odlučili stati na kraj botovima uz sigurnosna softverska rješenja. A oni trgovci koji ne blokiraju botove mogli bi izgubiti i kupce i prihode. Korištenjem botova se, naime, uz odabrane proizvode u košaricu ne mogu staviti dodatni artikli, što ipak čini razliku u ukupnoj prodaji. A i povjerenje kupaca razočaranih što ne uspijevaju ugrabiti svoje omiljene proizvode također je teško vratiti.

20. travanj 2024 18:27