Studentski Lider klub
StoryEditor

Ako se želite zaposliti u institucijama EU ovo je projekt za vas

06. Ožujak 2021.
Tea Babić, Koraci do EU karijere
Studentica Tea Bašić, dobitnica Dekanove nagrade na Pravnom fakultetu u Zagrebu za akademsku godinu 2019./2020., izabrana je da jedina u Hrvatskoj provodi projekt ‘Koraci do EU karijere‘ kroz koji je do sada prošlo više od pet stotina mladih. Odabrao ju je Europski ured za odabir osoblja – EPSO

Neinformiranost studenata, nedovoljna upućenost u stažiranje i zapošljavanje u institucijama Europske unije, rad institucija i općenito mogućnosti koje se nude tijekom i nakon završetka fakultetskog obrazovanja problemi su kojima se bavi projekt 'Koraci do EU karijere'.

Nastao je iz programa 'EU Careers Student Ambassadors' na čelu kojeg je European Personnel Selection Office (EPSO), odnosno Europski ured za odabir osoblja. Za provedbu programa u Hrvatskoj izabrana je Tea Babić. Inače, EPSO je međuinstitucijski ured zadužen za odabir osoblja za rad u svim institucijama i agencijama Europske unije.

Radionice, predavanja...

– Da bih dobila mogućnost voditi radionice, morala sam biti izabrana na javnom natječaju koji je provodio EPSO. Uz dosadašnje iskustvo koje sam stekla radom u sektoru civilnog društva, vlastitoj udruzi, ali i aktivnim članstvom u Studentskom zboru Pravnog fakulteta i Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, povjereno mi je provođenje programa kao jedinoj izabranoj studentici u našoj državi – kaže Babić.

U dvije godine provedbe programa organizirala je i održavala informativne radionice, predavanja i panele na kojima su sudionici dobili informacije o EPSO-ovu selekcijskom postupku za zapošljavanje u institucijama Europske unije, odnosno fazama provedbe EPSO-ova testiranja, te su mogli rješavati primjere zadataka koji se pojavljuju na testovima.

– Sudionici su također imali priliku dobiti više informacija o mogućnostima stažiranja u institucijama Europske unije, načinu prijave, sadržaju motivacijskog pisma i svim drugim bitnim elementima kako bi njihova prijava bila što uspješnija – govori Babić.
Početak je zahtijevao uspostavu kontakata s društvenom i akademskom zajednicom te ​suradnju s različitim institucijama, što je bio najteži dio projekta.

Uvid u brojne mogućnosti

– Trudila sam se predstaviti projekt drugima kao jednu od mogućnosti za drukčiji osobni i profesionalni razvoj. Rad u institucijama Europske unije nudi različite povlastice, višekulturnost i dinamičnost kakve je teško pronaći negdje drugdje. U svakom slučaju, na svakom je mladom čovjeku koji kreće prema tržištu rada da izabere put koji je najbolji za njega, bilo da je to rad u institucijama EU bilo nešto drugo. Moj je cilj bio dati osnovne informacije o mogućnostima stažiranja i zapošljavanja, a s obzirom na velik odaziv na radionice i mnogo upita, nadam se da sam pomogla ili barem olakšala kolegicama i kolegama u odluci o prijavi – zaključuje dobitnica Dekanove nagrade Tea Babić. 

25. travanj 2024 15:02