Studentski Lider klub
StoryEditor

Hanfa nagradila najbolje studentske radove iz područja ekonomije

29. Siječanj 2022.
Ante Žigman, Luka Sovulj, Julija Božan i Mirna Jokićfoto Matija Habljak/pixsell
Troje nagrađenih studenata dolazi iz različitih gradova i s različitih ekonomskih fakulteta. Njihovi radovi bave se aktualnim temama: kriptovalutama, mirovinskim sustavima te tržištima osiguranja u zelenoj ekonomiji. Do 31. kolovoza traju prijave na natječaj za ovu godinu

U želji da učvrste vezu s akademskom zajednicom, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ove je godine po prvi put dodijelila nagrade za najbolje znanstvene i stručne studentske radove iz područja ekonomije za 2021. godinu. Prva nagrada od 15.000 kuna otišla je u ruke studentice Julije Božan s Ekonomskog fakulteta u Splitu za rad 'Utjecaj kriptovaluta na tradicionalna financijska tržišta kapitala'. Drugu je nagradu od 10.000 kuna odnio student Luka Sovulj s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu za rad 'Održivost mirovinskih sustava u okolnostima sekularne stagnacije i demografskog starenja populacije', dok je treću nagradu od 5.000 kuna dobila Mirna Jokić, studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku, za rad ' Perspektiva tržišta osiguranja u održivoj zelenoj ekonomiji'.

Kako je objasnio Ante Žigman, predsjednik upravnog vijeća Hanfe, dodjelom ovih nagrada bilo im je važno spojiti znanost i mladenačku energiju te dokazati da se ulaganje u istraživanje itekako isplati. Izrada ovih radova nije bila jednostavna, pa je Žigman pohvalio trud nagrađenih studenata.

– Nadamo se da ćemo uručenjem ovih nagrada uspjeti potaknuti i motivirati studente da se već tijekom studija posvete izradi stručnih i znanstvenih radova te da se, osim teorijskim znanjima, okrenu i analizi primjera iz prakse i ekonomske svakodnevnice – rekao je Žigman dodajući da Hanfa ima i važnu ulogu i u informiranju o financijskoj pismenosti.

S obzirom na to, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Ivica Šušak napomenuo je da, iako je Hrvatska zabilježila blagi rast financijske pismenosti, prostora za napredak je puno, čemu će ovi studentski radovi zasigurno pridonijeti.

Čestitkama su se pridružili i predstavnici fakulteta na kojima studenti studiraju, dr. sc. Sanja Sever Mališ, prodekanica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Branka Marasović, prodekanica Ekonomskog fakulteta u Splitu te prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

Crnković je tom prigodom istaknuo da u Hrvatskoj postoji velik broj ljudi sa željom za radom, napretkom i dokazivanjem, a na njima je da im to omoguće.

– Uvjereni smo da je ovo priznanje početak jednog lijepog i uspješnog poglavlja u osobnom i profesionalnom razvoju naše kolegice te uvertira u daljnje uspjehe koji su zasigurno pred njom. Čestitam i svim ostalim sudionicima ovog natjecanja na kreativnosti, domišljatosti i istančanom kritičkom razmišljanju, prvenstveno jer su za obradu ovako suvremenih i kompleksnih tema zaista morali utabati vlastiti put i doći do ideja, promišljanja i zaključaka koje do sad jednostavno nismo imali prilike čitati u literaturi. S obzirom na društvenu ulogu ovih tema, zahvaljujemo Hanfi na organizaciji ovog natječaja i veselimo se idućoj godini te novim idejama kojih naši mladi kolege nedvojbeno imaju na pretek – poručio je Crnković.

Sve radove pristigle na temelju Hanfinog natječaja objavljenog u listopadu 2020. godine pregledalo je i odabralo Hanfino stručno Povjerenstvo. Kako bi se studente i u budućnosti motiviralo na izradu znanstvenih i stručnih radova iz područja ekonomije, već je objavljen i novi natječaj koji će, nadaju se u Hanfi, postati tradicionalan. Prijave traju do 31. kolovoza.

18. travanj 2024 12:08