Studentski Lider klub
StoryEditor

Hrvatski bi fakulteti uskoro mogli koristiti autonomne sustave mentoriranja studenata

20. Studeni 2021.
Mislav Malenica
Iako autonomne sustave mentoriranja studenata za sada koriste samo vrhunske škole, ta bi se tehnologija temeljena na umjetnoj inteligenciji mogla ubrzo proširiti i u Hrvatskoj, smatra direktor Mindsmithsa Mislav Malenica

Domaće visokoobrazovne institucije, čak i one s tisućama studenata, uskoro bi mogle uz pomoć autonomnih sustava svojim studentima pružati stalnu mentorsku podršku tijekom studiranja. Umjetna bi inteligencija uskoro mogla podsjećati studente na njihove zadatke, ali ih i na temelju otkrivanja njihovih talenata usmjeravati i savjetovati o najpogodnijim mogućnostima daljnjeg studiranja.

Mnoge američke i europske škole takvu asistenciju već naveliko koriste, a da je doba autonomnih mentora za studente sve bliže i u Hrvatskoj smatra Mislav Malenica, osnivač i direktor hrvatskog AI startupa Mindsmiths za razvoj autonomnih sustava podrške, koji je nedavno osigurao 1,2 milijuna eura vrijednu seed investiciju od Feelsgood investicijskog fonda.

– Ideja Mindsmithsa je proizvoditi platformu na kojoj bi neka tvrtka mogla graditi softver i proširiti ga više škola, čime bi ta tehnologija postala sve dostupnija. Jednom kada prva škola pokaže sve benefite autonomnih sustava, druge će škole također slijediti taj primjer – uvjeren je Malenica.

Mindsmiths na takvom projektu surađuje s jednom vrhunskom svjetskom školom, a Malenica smatra da bi nakon četiri do pet godina to mogle početi koristiti i javne škole. Lakše je, kaže Malenica, platiti softverska rješenja nego zaposliti tisuće učitelja ili mentora.

– Bez problema vidim tu mogućnost i u Hrvatskoj jer ljudi ne shvaćaju koliko je tehnologija sada dostupna – objašnjava Malenica.

20. travanj 2024 15:27