Studentski Lider klub
StoryEditor

Online nastava unazadit će kompetencije mladih

02. Listopad 2021.
Studenti su tijekom internetske nastave nemotivirani, dekoncentrirani i nedostaje im druženje te češće varaju na ispitima, pokazala je anketa provedena na Sveučilištu Vern‘ nakon koje je održan i okrugli stol ‘Vraćaju li se studenti na fakultete?‘

Bez obzira na najsuvremenije tehničke i obrazovne metode, kvaliteta visokoškolskog obrazovanja slabija je ako ne postoji kvalitetna komunikacija uživo profesora i studenata, poruka je nedavno održanoga okruglog stola 'Vraćaju li se studenti na fakultete?' na Sveučilištu Vern', na kojemu je sudjelovao i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Anketa provedena među studentima Vern'a pokazala je da su oni tijekom internetske nastave nedovoljno motivirani, dekoncentrirani, imaju previše zadaća i seminarskih radova, nedostaje im druženje te češće varaju na ispitima.

– Studenti su posve svjesni svih prednosti i nedostataka nastave u izvanrednim uvjetima. Kako pokazuju i ankete, najviše im nedostaju socijalni aspekt i druženje. Važno je osvijestiti da bi online nastava mogla unazaditi kompetencije mladih u budućnosti – upozorio je Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Iako nisu još svi fakulteti odlučili kako će se održavati nastava u novoj akademskoj godini, studenti i profesori diljem Hrvatske pozdravljaju povratak u fakultetske zgrade, što je Ministarstvo nedavno i preporučilo.

– Nakon godinu i pol dana online ili kombiniranog tipa nastave jasno je da ona u visokoškolskom obrazovanju nije dugoročno održiva. Dodatno ohrabrenje povratku klasičnom tipu nastave pruža i sve veća procijepljenost nastavnika i studenata. Stoga uz držanje propisanih epidemioloških mjera nema zapreka za održavanje nastave kao i prije – zaključio je Vlatko Cvrtila, rektor Sveučilišta Vern'.

20. travanj 2024 13:46