Studentski Lider klub
StoryEditor

Otvoren natječaj za stipendije Nacionalnog programa ‘Za žene u znanosti‘

21. Studeni 2020.
 
Piše:
piše Jozo Knez
[email protected]
U jubilarnoj, petnaestoj godini nove će četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, biti nagrađene pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5000 eura. Krajnji je rok za predaju natječajne dokumentacije 4. prosinca 2020.

L'Oréal Adria i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO u Ministarstvu kulture i medija petnaestu godinu zaredom raspisali su natječaj za Nacionalni program stipendiranja 'Za žene u znanosti'. U jubilarnoj godini nove će četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, biti nagrađene pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5000 eura. Krajnji je rok za predaju natječajne dokumentacije 4. prosinca 2020., a o dobitnicama će odlučivati izborno povjerenstvo na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem.

Prepoznavanje talenata

Nacionalni program stipendiranja L'Oréal – UNESCO 'Za žene u znanosti' svojevrsno je priznanje hrvatskoj znanosti i znanstvenicama jer osvještava javnost o važnosti njihova rada i veličini njihova znanstvena doprinosa. O važnosti tog programa na globalnoj razini i potencijalu prepoznavanja mladih nada u znanosti svjedoči i podatak da su čak dvije laureatkinje međunarodnog programa dobitnice ovogodišnje Nobelove nagrade za kemiju.
Amerikanka Jennifer Doudna (Sveučilište California Berkeley) i Francuskinja Emmanuelle Charpentier (Institut Maxa Plancka) nagrađene su za postignuća u istraživanju metode prepravljanja genoma i tako postale tek šesta i sedma žena u povijesti koje su dobile Nobelovu nagradu za kemiju.

Kriteriji natječaja

Prema pravilniku natječaja, neki su od uvjeta za prijavu na natječaj da kandidatkinje za stipendiju moraju biti hrvatske državljanke sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, da su u završnoj godini izrade doktorske disertacije te da svoj istraživački rad obavljaju u hrvatskim znanstvenim institucijama.

O dobitnicama stipendija odlučuje izborno povjerenstvo sastavljeno od uglednih hrvatskih znanstvenika na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te renomiranim članovima hrvatske akademske zajednice: akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković. Prijave za ovu prestižnu stipendiju traju od 9. studenoga do 4. prosinca 2020. 

24. travanj 2024 03:40