Studentski Lider klub
StoryEditor

Studenti prava pružaju pravnu pomoć stradalima u potresu

13. Ožujak 2021.
pravna klinika
Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu nedavno je sklopio Sporazum o suradnji s Fondom za obnovu te su na temelju njega održane edukacije za studente kliničare kako bi što učinkovitije i stručnije pružili pravnu, a i uvijek neizostavnu administrativnu pomoć u ispunjavanju formulara zahtjeva za obnovu

Studenti kliničari, kako se nazivaju, nedugo su nakon razornog potresa na području Sisačko-moslavačke županije pohitali u pomoć potresenim građanima. Uz potporu profesora inicirali su odlazak na potresom pogođena područja te su u nekoliko prvih odlazaka uvidjeli kakvu pravnu pomoć trebaju građani na tom području.

Dvostruka provjera

– Na početku je najveća potreba bila za pomoći pri ispunjavanju zahtjeva za pružanje jednokratne novčane naknade te prijavi štete. Odlazili smo i u manja, seoska mjesta u kojima građani, očekivano, nisu ni znali koja su im prava i mogućnosti na raspolaganju te smo ih s njima upoznali te im pomogli u njihovu ostvarivanju – kažu u Pravnoj klinici Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Iako su još studenti i nisu ovlašteni za davanje pravnih savjeta, njihovi prijedlozi prolaze dvostruku provjeru kako bi strankama dali što kvalitetniji pravni savjet. Također, Pravni fakultet u Zagrebu nedavno je s Fondom za obnovu sklopio Sporazum o suradnji te su na temelju njega održane edukacije za studente kliničare kako bi što učinkovitije i stručnije pružili pravnu, a i uvijek neizostavnu administrativnu, pomoć u ispunjavanju formulara zahtjeva za obnovu.

Informacije i mišljenja

– U ovom projektu aktivno sudjeluje dvadesetak studenata koji svakodnevno odlaze na područja pogođena potresom te u suradnji s Fondom i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine građanima ispunjavaju zahtjeve za, primjerice, konstrukcijsku obnovu putem Fonda za obnovu – objašnjavaju.

Klinika također pruža pravnu pomoć u obliku općih pravnih informacija i pisanih pravnih mišljenja i za sve ostale građane kojima je takva pomoć potrebna.

– Od početka inicijative, a tako je i sada, najvažnije nam je bilo informirati građane o njihovim pravima i pratiti njihove potrebe, što je onda i rezultiralo čestim odlascima na područje SMŽ-a, a posebice u okolna, manja mjesta. Trenutačno najviše pomažemo pri ispunjavanju zahtjeva kojima će građani, nakon upravnoga postupka koji provodi Ministarstvo, ostvariti svoje pravo na (su)financiranje obnove putem Fonda za obnovu te očekujemo da će ih se sve veći broj obraćati upravo s pitanjima vezanim uza sufinanciranje obnove – zaključuju u Pravnoj klinici Pravnog fakulteta. 

20. travanj 2024 04:54