Studentski Lider klub
StoryEditor

ZŠEM-ovi studenti od sada dio studija mogu provesti na prestižnoj francuskoj školi

28. Veljača 2022.
Završetkom studija u Zagrebu i na Excelia Business School La Rochelle, nositeljici trostruke akreditacijske krune, mogu se dobiti dvije diplome

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) zaključila je sporazum o programu dodatne diplome s elitnom francuskom visokom poslovnom školom (franc. grande-ecole) Excelia Business School La Rochelle u Francuskoj (Excelia Business School), članicom grupacije Excelia Group.

Studenti ZŠEM-a i Excelie već od rujna ove godine imat će priliku sudjelovati u ovome programu na preddiplomskoj i diplomskoj razini. Važna pretpostavka i poveznica za suradnju tih dviju institucija kvaliteta je studijskih programa ZŠEM-a i Excelie potvrđena međunarodnim akreditacijama obiju institucija.

Među najboljima

Zagrebačku školu ekonomije i managementa u reakreditacijskome je nacionalnom procesu 2020. Agencija za znanost i visoko obrazovanje proglasila najboljom institucijom u području ekonomije, a od 2013. akreditirana je i međunarodnom AACSB-ovom akreditacijom. QS Global Ranking uvrstio je ZŠEM-ov diplomski MBA program među najboljih dvjesto MBA programa u svijetu i top šezdeset MBA programa u Europi.

Excelia Business School nositeljica je tzv. trostruke akreditacijske krune (triple crown accreditation). Akreditirana je EFMD-EQUIS-ovom akreditacijom 2011., AACSB-ovom akreditacijom 2013., a od 2020. i AMBA-ovom akreditacijom, te se tako pridružila samo stotinjak trostruko akreditiranih poslovnih škola u svijetu. Financial Times svrstao ju je pak među najbolje poslovne škole na svijetu.

U programu dviju diploma mogu sudjelovati studenti Zagrebačke škole ekonomije i managementa te studenti Excelia Business School. Program je na engleskom jeziku, a nakon završetka studija i ispunjavanja svih uvjeta na obje institucije studenti dobivaju diplomu ZŠEM-a i diplomu Excelia Business School.

Međunarodna prepoznatost

Vrijedno je spomenuti da Excelia Business School pripada udruzi Grandes Écoles, visokoobrazovnoj francuskoj instituciji koja je odvojena od glavnog okvira francuskog sustava javnih sveučilišta, ali paralelna i često povezana s njime. Riječ je o elitnim akademskim institucijama koje upisuju studente u iznimno konkurentnom postupku i velik dio njihovih diplomanada obnaša najviše funkcije u francuskom društvu. Slično školama Ivy League u Sjedinjenim Državama, Oxbridgeu u Ujedinjenom Kraljevstvu i C9 ligi u Kini, diplomiranje na grande école smatra se preduvjetom za bilo koji najviši državni, administrativni i korporacijski položaj u Francuskoj. Početak grande école seže u 1794., nakon Francuske revolucije, kad su počele nicati mnoge grandes écoles, najvjerojatnije prema modelu vojne akademije. Godine 1802. Napoleon osniva École spéciale militaire de Saint-Cyr, koja se također smatra grande école. Svojim osvajanjima Napoleon je proširio taj model škola po francuskim kolonijama, Italiji, Švicarskoj, a neke su nastale i u Sjedinjenim Državama i Kini.

– Sklapanje ovoga međuinstitucionalnog sporazuma između ZŠEM-a i prestižne Excelia Business School rezultat je međunarodne prepoznatosti i pozicioniranja Zagrebačke škole ekonomije i managementa na globalnoj razini te potvrda njezina velikog međunarodnog utjecaja. Osobito smo zadovoljni time što ovim sporazumom ZŠEM-ovim studentima omogućujemo stjecanje diplome na jednoj od najboljih poslovnih škola u svijetu i jednako tako primamo na ZŠEM studente s Excelie – rekao je dr. sc. Mato Njavro, ZŠEM-ov dekan.

25. travanj 2024 20:35