Ukratko
StoryEditor

CROATIA MEDIA CONGRESS: ‘Medijima u Hrvatskoj osigurati uvjete kakve imaju kolege u Europskoj uniji‘

11. Prosinac 2020.

Izmjene Zakona o elektroničkim medijima donose pozitivne pomake, ali postoji još niz otvorenih pitanja. Pokazalo se to na prvom CROATIA MEDIA CONGRESSU, u organizaciji AMM GLOBAL INSTITUTA, na kojem su sudjelovali čelni ljudi ključnih komercijalnih medijskih kuća, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl i ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac. Na stol je stavljena i tema izvora financiranja za medije, odnosno nemogućnost dobivanja kredita od HBOR-a čime su mediji stavljeni u isti položaj s trgovcima oružjem i kockarima.

Predsjednik Uprave AMM GLOBAL INSTITUTA i radijski strateg Ivan Jurić-Kaćunić naglasio je da je medijska industrija dio kreativne te da upravo o kreativnosti ovisi budućnost gospodarstva. Pozvao je odgovorne da medijima u Hrvatskoj osiguraju uvjete kakve imaju kolege u Europskoj uniji, a posebno se osvrnuo na situaciju s HBOR-om.

'Vrijeme oporavka je pred nama, a naša nacionalna banka za obnovu i razvoj nije maknula gabarite u koje se medije svrstava, među kockare i trgovce oružjem. To govorim jer mi ne smijemo participirati u programima HBOR-a. Tržište EU-a nije više vanjska politika, ona je odavno naša unutarnja politika i mi moramo imati iste uvjete kao kolege iz drugih europskih zemalja.'

 O izmjenama Zakona o elektroničkim medijima posljednjih tjedana intenzivno se raspravlja, a najviše polemika u javnosti izaziva članak koji se odnosi na komentare čitatelja.

'Mišljenje je HANZA Medije da bi zakon trebao omogućiti i poticati širenje medijskog prostora, a s obzirom na visoke prekršajne kazne i odgovornost izdavača za komentare, što se sada uvodi, moglo bi se dovesti u pitanje održivost medija', istaknula je Ana Hanžeković, direktorica HANZA Medija.

'HANZA Medija i Styria u Hrvatskoj i danas imaju osobe zadužene za čišćenje komentara. Međutim, moramo razmišljati i o tome što će biti s našim kolegama koji imaju manje portale i koji će morati na neki način, primjenom ovog zakona, zaposliti novog čovjeka u vrlo nepovoljnim okolnostima', rekao je Dražen Klarić, prokurist Večernjeg lista.

Članica Uprave Nove TV Diana Roginić poručila je da je nacrt zakona donio neke pozitivne pomake koji će doprinijeti fleksibilnosti poslovanja, ali i ukazala na članke zakona koji definiraju dio programa koji bi trebali kupiti od hrvatskih neovisnih producenata.

'Taj iznos je definiran kao pet posto ukupnog prihoda prethodne godine. To je izrazito visok iznos koji će se sigurno negativno odraziti na naše poslovanje. Djelomično razumijem namjeru zakonodavca, ali ne razumijemo zašto se to tako agresivno definiralo.'

'Ovdje imamo više dionika zakona, jedan su i neovisni proizvođači. Između dva čitanja vjerujem da ćemo naći neki kompromis', odgovorio je državni tajnik Krešimir Partl.

Marc Puškarić, predsjednik Uprave RTL-a Hrvatska upozorio je na opasnosti pretjerane regulacije tržišta. 'Ovaj zakon ide u dobrom smjeru u nekim dijelovima, ali s druge strane zakon ne ide dovoljno daleko i nažalost uvodi dodatne regulacije.'

Raspravu je zaključila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja se zahvalila okupljenima na ocjenama da se ide u dobrome smjeru, ali i naglasila da se nikada ne mogu ispuniti sva očekivanja. 'Otvoreni smo za razgovore, imamo još vremena do drugoga čitanja. Interes je svih nas da odredbe zakona budu opće prihvaćene i prihvatljive, garantiraju standarde za koje smatramo da su minimalni u jednoj demokratskoj državi, a da očuvanje tih standarda ne ugrozi vaše poslovanje. Pronalazak lijepog balansa odgovornost je svih nas.'

Raspravu na ovom važnom skupu je moderirao Josip Popovac, predsjednik Vijeća za elektroničke medije i ravnatelj Agencije za elektroničke medije. 'Nadam se da će ovaj prvi CONGRESS nastaviti s radom i da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih rasprava', poručio je Popovac.

Organizator prvog CROATIA MEDIA CONGRESSA je AMM GLOBAL INSTITUT (AGI), prvi privatni institut kreativne industrije u Hrvatskoj čiji je osnivač Ivan Jurić-Kaćunić.

27. travanj 2024 23:01