Ukratko
StoryEditor

Digitalna revolucija stomatologije: Brzo, ugodno i bezbolno!  

26. Studeni 2019.
Intraoralni skener - potpuno digitalizirani način uzimanja otisaka zubi - bolje, brže i preciznije nego ikada do sada!

Moderna računalna tehnologija, roboti, laseri i razni gadgeti već su nam na usluzi nekoliko godina. Njihova upotreba olakšava svakodnevicu u svim poslovima pa tako i u dentalnoj medicini te ostalim granama medicine. Stomatološka tehnologija nastavlja napredovati brzinom koja omogućuje da se pacijentima pruži lakše i ugodnije iskustvo. Upravo zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji stomatološki procesi u potpunosti se digitaliziraju, automatiziraju te ubrzavaju.

DIGITALNO DOBA DENTALNE MEDICINE

Sve je to bilo potpuno nezamislivo prije samo nekoliko godina. Ordinacije i centri dentalne medicine, koji svojim pacijentima žele omogućiti brzinu, preciznost, kvalitetu i najveću moguću razinu ugode, u sve većem broju prelaze na digitalnu dentalnu medicinu. Jedan od najmodernijih uređaja koji gura dentalnu medicinu u high-tech budućnost je i intraoralni skener. Ovu naprednu, gotovo futurističku tehnologiju skeniranja, koja je najugodniji način uzimanja otiska za pacijenta, otkrili smo u Štimac centru dentalne medicine u Zagrebu. Ovaj je centar već godinama predvodnik u uvođenju moderne tehnologije u stomatologiji.

Njima je implementacija najnovijih tehnologija imperativ, a samim time postavljaju nove trendove na području Hrvatske. Stalnim napretkom u digitalizaciji ovaj centar svojim pacijentima omogućuje uzimanje otiska u vrlo kratkom roku, a preciznost radova dovode do najviših razina koje su u dentalnoj medicini trenutno moguće u svijetu i u Hrvatskoj.

- Pacijenti su često teže podnosili uzimanje otisaka klasičnim načinom, odnosno otisnim masama - ističe doktorica dentalne medicine Maja Jagodić-Štimac te dodaje kako je nekim pacijentima bilo mučno od otisnih masa te im je čak bilo teško disati. No, sada im je na raspolaganju najmoderniji digitalni intraoralni skener Primescan i CAD/CAM tehnologija, koji su u potpunosti revolucionirali stomatološku industriju. Sve navedeno omogućuje puno preciznije, lakše i brže uzimanje otisaka, a stomatološke procese u potpunosti digitalizira, automatizira i ubrzava.

3D DIGITALNI LANAC

Ta moderna high-tech tehnologija čini digitalni lanac, koji omogućuje izradu zubi unutar samo 24 sata. On počinje skeniranjem zubi, a završava s gotovim protetskim radom (krunicom, mostom ili ljuskicom).

- Digitalni lanac počinje skeniranjem zubnog niza, taj se zubni niz generira u dentalni laboratorij gdje tehničari dizajniraju kako će zubi izgledati, a nakon toga robot gloda nevjerojatnom preciznošću zubni most, koji ćemo dobiti u roku od 24 sata - ističe Maja Jagodić-Štimac, dr.med.dent. Tako se polako istiskuju otisne mase, ali i stari gipsani modeli koji krase mnoge stomatološke ordinacije.

image
Štimac centar dentalne medicine u Zagrebu

Tijekom samog skeniranja, cjeloviti 3D model prikazuje se odmah u visokoj rezoluciji na monitoru intraoralnog skenera, tu doktor može u realnom vremenu vrlo brzo urediti digitalni prikaz zuba. Nakon toga ga digitalnim putem šalje u laboratorij gdje tehničar u programu za dizajn zubi dizajnira kako će izgledati protetika. Finalni dizajn tehničar šalje robotskoj glodalici, koja na temelju njega u samo nekoliko sati kreira most, krunicu ili ljuskicu, kojoj će na kraju tehničar keramikom dodati dizajnerski 'final touch'. Sve je gotovo u roku od 24 sata, a što se tiče preciznosti, ona je dovedena do savršenstva i ne može se usporediti s dosadašnjim tehnikama!

KORAK DALJE U DIGITALNU BUDUĆNOST

Cijeli 3D digitalni lanac predstavlja budućnost i pravu revoluciju u dentalnoj medicini, ali koji je korak dalje? Hoće li roboti preuzeti sav posao u medicini? Hoće li sve biti digitalizirano, automatizirano i još brže nego do sada? Ne možemo predvidjeti što sve budućnost donosi, ali sa sigurnošću možemo reći kako svaki korak dalje u razvoju modernih tehnologija pridonosi i razvoju medicine.

Dentalna, ali i sve ostale grane medicine teže ka digitalizaciji klasičnih postupaka, kako bi se pacijenti osjećali što ugodnije te kako bi se povećala kvaliteta liječenja. Upravo se zato i stručni tim u Štimac centru odlučio hrabro zakoračiti u digitalnu budućnost i napraviti pravu digitalnu transformaciju stomatologije.

28. travanj 2024 12:50