Ukratko
StoryEditor

‘Digitalni mediji imaju svoja pravila, ali i dalje je najvažnije imati provjerenu informaciju’

18. Rujan 2019.
Željko Krušeljfoto Dražen Lapić

– Publika je nekad voljela čitati tekstove, i to duge tekstove, dok je danas važno jedino biti prvi, imati vijest minutu prije drugih – kazao je dugogodišnji novinar Željko Krušelj u utorak u Novinarskom domu, prilikom predstavljanja knjige ‘Uredništvo: koncepti uređivanja u preddigitalno i digitalno doba’ koju je napisao s Gordanom Tkalec.

Moderatorica Sandra Križanec u uvodnom je obraćanju istaknula kako je riječ o prvoj knjizi u Hrvatskoj u kojoj se na jednom mjestu može naći sve o uređivanju, s čime se složio i Krušelj našalivši se da su ‘imali peh jer nisu imali odakle prepisivati’.

Gordana Tkalec, pročelnica Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, rekla je kako se ideja o pisanju ove knjige rodila slučajno, odnosno kada je krenula istraživati to područje pripremajući se za predmet na sveučilištu.

– Mi smo generacija koja se novinarstvom krenula baviti u ‘kameno doba’ i koja je pisala na starim pisaćim mašinama. Kada se pojavio internet, ja sam već bio novinar srednjih godina. Preko naše generacije su se prelamala dva tehnološka i medijska doba, pojasnio je Krušelj.

Novinarski doajen i bivši diplomat Mirko Galić naglasio je kako smatra da je danas lakše biti urednik jer se više ne očekuje dostojanstvo i temeljitost. Usprkos tome, zahtjevi i vrijednosti dobrog urednika ostali su isti, a to su: kompetentnost i znanje, etičnost i karakter te potreba za neovisnošću.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić uređivanje je usporedio s putovanjem pošto se i u jednom i u drugom mogu dogoditi izvanredne situacije. Vjeruje kako je opsjednutost brzinom i ekskluzivama u svijetu novinarstva dosegnula vrhunac, zbog čega je procijenio da se ‘moramo vratiti temeljitosti‘.

– Digitalni mediji imaju svoja pravila, ali ona moraju biti ispod onog najvažnijeg, a to je imati provjerenu informaciju, zaključio je Klarić.

25. travanj 2024 07:02