Ukratko
StoryEditor

Građani donirali 50.000 kuna za pošumljavanje Hrvatske

05. Listopad 2021.
U prva dva mjeseca od početka akcije pošumljavanja Hrvatske svojim se donacijama pridružilo više od 600 građana

Ekološko-volonterski projekt 'Zasadi s HPB-om' koji Hrvatska poštanska banka provodi u suradnji s Hrvatskim šumama odlično napreduje te je upravo premašen iznos od 50.000 kuna donacija građana, navodi se u priopćenju.

Akciju pošumljavanja Hrvatske koju je HPB u kolovozu 2021. pokrenula povodom obilježavanja svoje 30. obljetnice do sada podržalo više od 600 građana, a njihovi komentari koji stižu potvrđuju veliki interes za temu očuvanja šuma i svjesnost o važnosti brige za okoliš.

- Zahvaljujemo svima koji su do sada sudjelovali uplatom donacija čime je već osigurana nabava više od 8.000 sadnica. Sredstva za kupnju sadnica prikupljaju se i dalje, do kraja studenog 2021. kada će se uplatama građana pridružiti i Hrvatska poštanska banka svojom donacijom - navode iz HPB-a putem priopćenja.

Projekt 'Zasadi s HPB-om' traje od kolovoza 2021. do siječnja 2022. godine kroz dvije faze. U prvoj fazi prikupljaju se donacije uplatama na poseban namjenski račun u HPB-u pod brojem: HR9823900011599900005, a sredstva će u cijelosti i transparentno biti raspoređena za nabavu sadnica hrasta lužnjaka, primorskog i crnog bora te pinije. Tijekom zime, u drugoj fazi, slijedi sadnja kupljenih sadnica kojoj će pod stručnim vodstvom Hrvatskih šuma pripomoći volonteri HPB-a, u skladu s propisanim planovima gospodarenja.

Za sada su, od strane stručnjaka Hrvatskih šuma određene tri lokacije. Prva je u priobalnom dijelu Hrvatske na području šumarije Biograd, a dvije u kontinentalnom - na području šumarija Dugo Selo i Stara Gradiška. Akcija će i u nastavku uključiti i kontinentalnu te priobalnu Hrvatsku gdje će se sanirati neka od opožarenih područja, a o lokacijama kao i o svim drugim pojedinostima vezanima uz tijek i rezultate redovito HPB će informirati javnost.

U akciji mogu sudjelovati svi zainteresirani građani, a donaciju je moguće uplatiti putem mobilnog bankarstva HPB-a odabirom izbornika 'Više - Donacije' te korištenjem internetskog bankarstva HPB-a, učitavanjem 2D barkoda kao i gotovinskim i bezgotovinskim uplatama u poslovnoj mreži Banke ili uredima HP-a. Donatori sami biraju iznos donacije, a uplate se provode bez naplate bankarske naknade, osim uplata putem 2D barkoda izvršenih od građana koji nisu klijenti HPB-a. Iz HPB-a pozivaju sve klijente i ostale građane da se pridruže u zaštiti šuma i okoliša.

19. travanj 2024 15:18