Ukratko
StoryEditor

Jeste li čuli za NFT? Ovi Hrvati su stvorili jedan od prvih domaćih NFT-ova

02. Veljača 2022.
Kontra NFT
Digitalna agencija Kontra predstavila je svoju verziju NFT tokena koji su posljednjih mjeseci zaludili cijeli svijet, a sada u njih ulažu i Hrvati

Neovisno pratite li trendove u svijetu tehnologije ili ne, zasigurno ste već negdje čuli riječi poput NFT, blockchain ili crypto. NFT je u zadnje vrijeme postao toliko popularan da se o ovom fenomenu sve više piše, priča i čita, a cijene digitalnih umjetnina koje su bazirane na NFT tehnologiji dosežu i po nekoliko milijuna dolara! NFT ludnica u svijetu ide do tih razina da je nedavno ilustracija 'majmuna kojem je dosadno' prodana za čak 2,7 milijuna dolara.

Zato je digitalna agencija Kontra kreirala svoj NFT, koji je ujedno i jedan od prvih NFT-ova u Hrvatskoj. Iako je Kontra inače specijalizirana za digitalni marketing i web development pa konstantno prate trendove, ovaj put su kreirali svoj NFT kao pametni ugovor koji nema samo (potencijalnu) ekonomsku vrijednost:

- Iako danas malo ljudi može uopće objasniti što je NFT, osobno vjerujem da će on vrlo skoro postati dio naše uobičajene svakodnevnice. Tako će, primjerice, čak i ulaznice za koncerte biti spremljene kao NFT u blockchainu. S obzirom da je NFT naša bliska budućnost, osmislili smo Kontra NFT prvenstveno da educiramo ljude o ovoj tehnologiji - pojašnjava Ilija Brajković, suvlasnik Kontre.

Više od 10 Hrvata već sada ima Kontra NFT

Postoji više verzija Kontra NFT-a: jedni se mogu kupiti, a druge će Agencija pokloniti svojim zaposlenicima, partnerima i onima koji završe neku od edukacija koje drži Brajković. Kontrini zaposlenici mogu računati na ovu digitalnu nagradu sukladno svojim godinama staža, a svi ostali Kontra NFT mogu kupiti po, za sada, promotivnim cijenama.

Budući vlasnici Kontra NFT-a će osim samog prestiža koje vlasništvo ovog digitalnog proizvoda nosi, imati i priliku upoznati Brajkovića i drugog suvlasnika Kontre, Petra Bogdana. Količine su, kako je to i inače kod digitalnih NFT-ova, jako ograničene.

Potražnja za Kontra NFT-om je velika, a već prije početka službene prodaje, više od 10 Hrvata ima ovaj token.

- U slučaju ovih NFT-ova, kao i kod svih ostalih, potencijal rasta vrijednosti ne možemo ni blizu predvidjeti. Iako zarada (budućih vlasnika ovih tokena, op.a.) nije na prvom mjestu već edukacija, bit će nam svima zanimljivo pratiti hype koji bi mogao nastati -  kaže Brajković.

Ne trebate brinuti da se nećete snaći u cijelom procesu kreiranja računa i kupnje ovih NFT-ova jer su pripremili i jednostavne upute na Kontra NFT webu koje vas korak po korak vode kroz cijeli proces.

24. travanj 2024 11:11