Ukratko
StoryEditor

Kako i gdje ulagati u Kutini

28. Listopad 2021.
Neovisno o vremenskim prilikama, u Kutini se gradi, razvija i osmišljavaju novi projekti. Digitalizacija, transparentnost, pristupačnost, gospodarski poticaji i inovativnost svakako su dobri razlozi da se sadašnji i budući poduzetnici informiraju i o Industrijsko-logističkoj zoni

Zašto ulagati u Kutinu, grad s 20.000 stanovnika s pregršt malih privatnih tvrtki u kojima se proizvode bačve, čipovi, dijelovi za autoindustriju te brojne druge stvari? Neovisno o vremenskim prilikama, u Kutini se gradi, razvija i osmišljavaju novi projekti. Uz konstantan pogled u budućnost, Moslavina obiluje prirodnim ljepotama, poput Moslavačke gore i Lonjskog polja te s jedne strane postaje nova uzdanica kontinentalne Hrvatske kada je u pitanju vrhunsko vino i upravo ulaganje u Škrlet primamljiva je perspektiva, dok s druge strane veliki poticaji za ulaganje, konkurentna radna snaga, izvrsna kvaliteta života, razvijeno malo i mikro poduzetništvo privlače sve veći broj mladih na početak svojeg poslovanja u Moslavini.

Prva hrvatska pametna zona

Gradske vlasti djeluju u sinergiji te teže zajedničkom cilju, poticanju gospodarstva i ulaganja u javnu infrastrukturu. Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj na godinu izdvaja 70 milijuna kuna za potrebe poticanja gospodarstva, poduzetništva, realizaciju, ali i pripremu brojnih projekata. Početkom rujna u Kutini je započela gradnja dječjeg vrtića vrijednog 25 milijuna kuna, gradnja POS zgrade u kojoj će biti i poslovni prostori vrijedne 39 milijuna kuna te niz drugih projekata.

Strateški projekt Grada Kutine svakako je Industrijsko-logistička zona (ILZ) sa svojih 74 ha dostupne površine. Kao prva pametna poslovna zona u RH nudi brojne prednosti potencijalnim investitorima. Osim što je osigurana komunalna, energetska i prometna infrastruktura, zona je na dobrom geoprometnom položaju, u skladu je s prostornom-planskom dokumentacijom te su budući investitori oslobođeni plaćanja komunalnoga doprinosa, a komunalne naknade pet godina.

Opremanje poduzetnika

Pilot-projekt digitalizacije poduzetničke infrastrukture u Kutini uključuje mrežu interneta stvari (internet of things) u lokalnom vlasništvu, jedinstven softver za nadzor i upravljanje poduzetničkom infrastrukturom i gradskom imovinom u gradskom vlasništvu, omogućavanje energetskih ušteda i analiza gradu i poduzetnicima, digitalizaciju informacija ključnih za investitore i povezivanje s građanima. Grad Kutina voljan je opremiti poduzetnike koji posluju u zonama pametnim modulima za mjerenje potrošnje struje, vode i plina. Zona će uključivati i sustav za upravljanje gradskom rasvjetom, kao i digitalizirane podatke i preglede parcela u zoni za potencijalne investitore, uključujući i analizu dostupne radne snage.

Usluge Mrava

Razvojna agencija Mrav kao poduzetnička potporna institucija pruže usluge poduzetnicima i obrtnicima na području Grada Kutine i šire. Usluge su konzultacije, savjetovanje, pripreme i pisanje poslovnih planova za otvaranje poduzeća ili obrta kao i pripremanje projektnih prijedloga za natječaje iz EU fondova kao i nacionalne natječaje. Isto tako pomaže im aplicirati prema HAMAG-BICRO-u agenciji za malo i srednje poduzetništvo u vezi s mikrozajmovima te obrtnim sredstvima pisanjem poslovnih planova. Upravlja poduzetničkim inkubatorom Kutina, koji pruža usluge akceleratora u startu otvaranja njihova poduzeća, dakle savjetovanjem, radionicama njima interesantnima kako bi poboljšali svoju poslovnu klimu i okružje, a nadasve njihovo poslovanje. Savjetuje na koji način otvoriti poduzeće ili obrt te ujedno pomaže u njihovom samozapošljavanju kako bi ostvarili potpore HZZ-a, Grada ili Županije. Jedna od novosti Razvojne agencije je svakako aplikacija e-Projekti KT.

Visok stupanj digitalizacije

Osim prirodnih potencijala, poduzetništva i dobre geoprometne povezanosti, Kutinu krasi i želja za napretkom, prilagodljivošću gradske uprave visokim stupnjem digitalizacije odgovaraju na sve upite građana i poduzetnika putem raznih platformi. Digitalizacija, transparentnost, pristupačnost, gospodarski poticaji i inovativnost svakako su razlog za informirati se za ILZ na www.kind.hr ako ste u potrazi za proširenjem ili započinjete svoj poduzetnički pothvat.

– Od prvih dana u ulozi gradonačelnika gospodarstvo je u fokusu mojeg rada. Gospodarstvo čini temelj društva i u dobroj suradnji svih, svih ustanova, Grada, Razvojne agencije, ali i Turističke zajednice nastojimo biti na usluzi i građanima i poduzetnicima. Svi podaci o našem ILZ-u dostupni su na internetskoj stranici www.kind.hr te kao Grad stojimo svima na raspolaganju – zaključio je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. 

 

14. travanj 2024 10:30