Ukratko
StoryEditor

Kongres europskih menadžera - Održivo liderstvo podrazumijeva jasne ciljeve utemeljene na trajnim vrijednostima

22. Listopad 2021.
Članovi Izvršnog odbora CROMA-e Igor Benaković, Danijela Milić, Ana Soldo i Tihomir Premužak s predsjednikom CEC-a Maximeom Legrandom (u sredini)
Na prošlotjednom skupu održanom u Splitu istaknuto je da su menadžeri danas više nego ikada u izrazito zahtjevnoj situaciji predviđati daljnji razvoj poslovnih prilika i pritom uzeti u obzir nove održive trendove

U organizaciji Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA u Splitu je prošlog tjedna održan Kongres europskih menadžera, što je pridonijelo isticanju važnosti pozicije Hrvatske na menadžerskoj karti Europe. Skup je održan pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u partnerstvu s HUP-om, HIZ-om, HRPSOR-om i AMSEE-om te uz medijsko pokroviteljstvo poslovnog tjednika Lider.

Tema dvodnevnog skupa bila je 'Održivi trendovi i fokus lidera'. Iako je pojam 'održivost' osobito aktualan u zadnje vrijeme, valja, naime, podsjetiti da je još 1992. na samitu u Riju zaključeno da je za globalnu ekonomiju nužno i jedino dobro razvijati se i rasti isključivo na održiv način. A istraživanje koje je Europsko udruženje menadžera (CEC) provelo među 1500 europskih menadžera pokazalo je da 80 posto njih smatra da je održivost preduvjet za dugoročan uspjeh. Međutim, samo 17 posto menadžera smatra da ima potrebne vještine i znanja da bi provodilo održivost u svojim kompanijama.

O tome koji su to izazovi lidera u ostvarivanju uspješnih, a ujedno održivih ciljeva svojih organizacija te što nas još očekuje u ovom pandemijskom vremenu, a što u nepredvidivom postcovid-svijetu, svoje su viđenje iznijeli Tihomir Premužak (predsjednik HUM-CROMA-e i predsjednik Uprave Vetropack Straže), Danijela Milić (glavna menadžerica HUM-CROMA-e), Robert Blažinović (načelnik sektora za industrijsku politiku MINGOR-a), Maxime Legrand (predsjednik Europskog udruženja menadžera CEC), Torkild Justesen (generalni tajnik Europskog udruženja menadžera CEC), Budimir Raičković (predsjednik Asocijacije menadžera jugoistočne Europe i Asocijacije menadžera Crne Gore), Sandra Švaljek (zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke), Mihael Furjan (predsjednik Hrvatskog udruge poslodavaca i predsjednik Uprave Plive), Darinko Bago (predsjednik udruge Hrvatski izvoznici), Medeja Lončar (predsjednica Uprave Siemensa Hrvatska, Slovenija i Srbija te predsjednica Združenja Manager Slovenije), Mirjana Matešić (ravnateljica Hrvatskoga poslovnog savjeta za održivi razvoj), Nuno Cunha (general manager for HR management & staff, Vetropack Holding AG), Greg Dawson (director of corporate affairs and sustainability, DS Smith), Volkmar Schitter (management consultant and entrepreneur, MEGAtimer), Stefan Grosse-Onnebrink (VP mobile business international, Deutsche Telekom) te Selma Avdagić Tišljar (head of service management international, Deutsche Telekom).

Na skupu je istaknuto da su menadžeri danas više nego ikada u izrazito zahtjevnoj situaciji predviđati daljnji razvoj poslovnih prilika i pritom uvažiti nove održive trendove te je zaključeno da je neophodno u što kraćem roku smanjiti nesrazmjer između menadžerske svijesti i menadžerskih vještina održiva razvoja.

Zaključci kongresa:
  • Održivo liderstvo podrazumijeva jasne ciljeve utemeljene na trajnim vrijednostima. To je naročito važno zbog učestalih promjena.
  • Poput plovidbe na nemirnom moru, lider treba imati jasan fokus, biti usmjeren prema cilju, biti motivator i ohrabrivati svoj tim.
  • Sindrom burn out je postao učestala pojava koju ne smijemo zanemariti. Održati mentalno zdravlje te stvoriti balans između privatnog i poslovnog važan je preduvjet za uspješnog menadžera.
  • Neophodna su dodatna ulaganja u obrazovne programe i treninge menadžera u kojima će steći kompetencije za učinkovito provođenje ciljeva održiva razvoja na svim razinama upravljanja.
  • Cjeloživotno učenje je neupitna potreba uspješnih menadžera, a na isto moraju poticati svoje zaposlenike. Uvođenje odgovarajućih mjernih veličina o praćenju edukacijskih programa samo je jedan od konkretnih alata koji bi se morali uvesti.
  • Lideri novog doba moraju biti na usluzi svom timu kad su mu potrebni, a ne kad bi oni to htjeli, voditi ga principom coachinga te izbjegavati zastarjeli princip stvaranja autoriteta. Timovima/zaposlenicima treba davati kontinuirani feedback, a nikako zaboraviti pohvalu kad je ona zaslužena.
  • Snaga pravog lidera je sposobnost razvijanja novih lidera, a ne sljedbenika. Prilagodljivost, snalažljivost i emocionalna inteligencija neophodne su osobine današnjih menadžera koje se moraju razvijati.
  • Menadžeri na svim razinama moraju još više biti uključeni u socijalni dijalog te se aktivno uključiti u udruženja i društveno odgovoran rad.
20. travanj 2024 03:13