Ukratko
StoryEditor

Poslovne prilike u Indiji: Maharashtra - Savezna država koja najviše pridonosi indijskom BDP-u

03. Veljača 2022.
S BDP-om od 400 milijardi dolara Maharashtra je u protekle dvije godine privukla najveći udio izravnih stranih ulaganja potpisavši gotovo sto memoranduma o razumijevanju vrijednih više od 25 milijardi dolara

Maharashtra leži na zapadnoj obali Indije i treća je najveća država, zauzima oko 9,4 posto ukupne površine države. Dobro je povezana sa svim velikim tržištima zahvaljujući četirima međunarodnim i sedam nacionalnih zračnih luka, više od 309 tisuća kilometara cesta i 6210 kilometara pruga. Obala duga 720 kilometara na kojoj je smješteno 55 luka sudjeluje s 22 posto u ukupnom teretnom prometu Indije, a Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT), najveća kontejnerska luka u zemlji, povezana je s 34 kontejnerske teretne stanice (CFS) i 46 unutarnjih kontejnerskih depoa (ICD).

Vodeća u proizvodnji

U Maharashtri se proizvodi više od 43 tisuće megavata električne energije. S BDP-om od 400 milijardi dolara država najviše pridonosi ukupnom indijskom BDP-u i u protekle je dvije godine privukla najveći udio izravnih stranih ulaganja potpisavši gotovo sto memoranduma o razumijevanju vrijednih više od 25 milijardi dolara.

Vodeća je u proizvodnji s udjelom od 15 posto industrijske, 35 posto automobilske i 20 posto farmaceutske proizvodnje Indije te čini 22 posto ukupnog indijskog izvoza. Poslovna zajednica stoga je dobrodošla istražiti mnoge poslovne prilike u toj državi.

Veliki izvozni potencijal

Ta država ima i najviše raspoloživih radnika ljudi s obzirom na 68 posto diplomaca dostupnih za rad i nudi jednu od najkvalitetnijih radnih snaga u Indiji. Prisutna je i u industrijskim klasterima, posebice automobilskom, IT-u i ITeS-u (usluge koje se pružaju s pomoću informacijske tehnologije), kemijskom, tekstilnom i prehrambenom, u kojima se nude i unosne investicijske prilike.

Prva je prema Indeksu izvozne spremnosti iz 2020. izravna strana ulaganja iznosila su više od 10,8 milijardi dolara od listopada 2019. do rujna 2020., a od listopada 2019. do ožujka 2021. privukla je više od 23,43 milijarde dolara izravnih stranih ulaganja, što je 28 posto svih stranih ulaganja u Indiju u tom razdoblju. 

25. travanj 2024 12:52