Ukratko
StoryEditor

Poslovne prilike u Indiji: Snažan zamah digitalizacije i ‘startupova‘

31. Siječanj 2022.
Kako Indija slavi svoj 73. Dan Republike 26. siječnja, na dan kada je 1950. godine stupio na snagu njezin Ustav, važno je priznati da temeljni dokument najdužeg ustava na svijetu i najveće svjetske demokracije počinje s ‘Mi, narod Indije...‘ jasno pokazujući da je središnje mjesto rezervirano za ljude.

Posljednje dvije godine pandemije pospješile su porast broja inovacija te digitalne tehnologije u cijelome svijetu. Međutim, u Indiji je navedena tranzicija izazvala 'revoluciju', s obzirom na zamah koji smo već imali u području digitalizacije i startupova prije nego što je pandemija pogodila svijet početkom 2020. godine. Vezano uz navedenu tranziciju, indijska vlada pokrenula je dvije iznimno važne inicijative: 'Digital India' u srpnju 2015., a 'Startup India' pokrenut je u siječnju 2016. godine.

U više od šest godina postojanja tih dviju strateških inicijativa Indija je s jedne strane uspjela stvoriti digitalnu infrastrukturu, a s druge strane potaknula je još jači razvoj digitalne inovacije. S obzirom na to da je indijsko gospodarstvo u navedenome segmentu naraslo s tri trilijuna dolara na pet trilijuna dolara, prema nekim procjenama segment digitalnih inovacija pridonio bi 20% u tom segmentu gospodarstva, tj. čak trilijun dolara. Zbog toga možemo tvrditi da je riječ o poslovnoj prilici u vrijednosti od trilijun dolara koju Indija nudi u sljedeće tri do četiri godine.

Digitalna Indija

• Program Vlade Republike Indije vrijedan 15 milijardi američkih dolara pokrenut je s vizijom transformacije Indije u digitalno osnaženo društvo te gospodarstvu temeljenom na znanju.

• Fokusira se na digitalnu infrastrukturu kao osnovnu pomoć svakom građaninu; upravljanje i usluge na zahtjev i digitalno osnaživanje platformi za građane.

• U posljednjih šest godina dugog putovanja programa 'Digitalna Indija' Indija je dosljedno porasla prema UN-ovom indeksu eUprave. Između 2014. i 2020. Indija je porasla na tom indeksu s 0,38 na 0,60, na indeksu online usluga s 0,54 na 0,85, na indeksu telekomunikacijske infrastrukture s 0,14 na 0,35 te indeksu ljudskoga kapitala s 0,47 na 0,58.

• Indija sada ima najveću svjetsku bazu podataka digitalnog identiteta temeljenu na biometriji, tj. AADHAAR-u – najvažnijem sredstvu za digitalnu inkluziju.

• Bharat Net sada povezuje 25.000 sela u Indiji.

• Nacionalna mreža znanja najmodernija je mreža i revolucionarni korak prema stvaranju društva temeljenog na znanju čije su mogućnosti neograničene.

• MeghRaj stvoren je da bi iskoristio i iskoristio prednosti računalstva u oblaku.

• Postoji kontinuirani rast proizvodnje mobilnih telefona i elektroničkih komponenti u Indiji.

• Pokrenuta je inicijativa nacionalne zdravstvene kartice tla za digitalnu i inkluzivnu poljoprivredu.

• SWAYAM su besplatni online tečajevi koji od školskog obrazovanja do poslijediplomskog obrazovanja osnažuju inkluzivno obrazovanje.

• BHIM App je digitalna ruta za financijsku uključenost.

• MyGOV je najveća svjetska platforma za digitalnu demokraciju.

Startup Indija

• Ima cilj pomoći Indiji kako bi postala jedan od najvećih i najsnažnijih startup-sustava na svijetu, zbog toga je u siječnju 2016. pokrenut Akcijski plan za pokretanje Indije u 19 točaka, koji je utro put za uvođenje niza političkih inicijativa za izgradnju snažnog okružja orijentiranog na rast indijskih startupova.

• Financijska potpora i poticaji u sklopu programa uključuju Fond s korpusom od 1,5 milijardi USD, Kreditno-jamstveni fond za startupove, oslobađanje od poreza na kapitalne dobitke i ulaganja iznad fer tržišne vrijednosti i oslobađanje od poreza za startupove na 10 godina.

• U okviru partnerstva i inkubatorskih platformi te između industrije i akademske zajednice stvaraju se inicijative kao što su organiziranje startup-festivala za predstavljanje inovacija i pružanje platforme za suradnju, pokretanje Atal Innovation Missiona (AIM) s programom za samozapošljavanje i korištenje talenata (SETU), iskorištavanje stručnosti privatnog sektora za postavljanje inkubatora, izgradnja inovacijskih centara u nacionalnim institutima, uspostavljanje novih istraživačkih parkova, promicanje startupova u sektoru biotehnologije, pokretanje programa usmjerenih na inovacije za studente i godišnji inkubator 'Veliki izazov'.

• Dok je globalna pandemija COVID-19 prouzročila socio-ekonomske turbulencije u cijelom svijetu, otpornost i inovacije koje je potaknula indijska startup-zajednica uvelike su pridonijele ponovnom oblikovanju građevnih blokova gospodarstva i otključavanju potencijala indijske mladeži.

• Na posljednjem prebrojavanju Indija već ima 82 jednoroga, od kojih ih je čak 45 doseglo taj status 2021. i 2022. godine. Drugih potencijalnih 50 već kuca na vrata 2022. Indijci su također osnovali 65 jednoroga izvan Indije.

• Indijski startupovi zaprimili su 36 milijardi američkih dolara ulaganja u 2021., što je povećanje od 227% u odnosu na 11 milijardi američkih dolara ulaganja 2020. godine.

24. travanj 2024 07:54