Ukratko
StoryEditor

Zeleni plan: Dekarbonizacija jedino moguća ako se uključe kupci

14. Veljača 2022.
Kad proizvod dođe na tržište, na kraju područja utjecaja nekog proizvođača, kupac je taj koji odabire proizvod koji će kupiti. Zato nijedan proizvođač ne može samostalno ostvariti ciljeve Zelenog plana, a Europa će postati prvi kontinent bez ugljika samo ako pokrenemo potražnju za niskougljičnim proizvodima

Kako tržište utječe na opstanak zelenih proizvoda vidi se iz primjera Holcimova cementa u vreći koja se cijela, zajedno s papirom, ubaci u miješalicu za beton. S obzirom na to da omot tog proizvoda, tj. papir vreće postaje dio betona, takvo rješenje oslobađa gradilište od otpadnih vreća. Taj je proizvod Holcim predstavio 2017. godine, ali u Hrvatskoj nije bilo interesa na tržištu jer je bio skuplji od cementa u običnom papiru i tako je sve završilo samo na jednokratnoj probnoj proizvodnji.

– Već gotovo dvije godine Holcim Grupa na 24 tržišta u svijetu prodaje niskougljični beton ECOPact, a Hrvatska još nema certificiranoga građevinskog otpada koji se može upotrebljavati umjesto prirodnoga kamenog agregata za proizvodnju betona – rekla je Virna Višković Agušaj, predsjednica Uprave Holcima u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj tako treba prihvatiti dvije nove vrste niskougljičnog cementa koje su prošle godine uključene u EU normu, treba izmijeniti propis za proizvodnju betona i omogućiti povećanu oporabu građevinskog otpada. Dakle, kružno gospodarstvo neće moći dati rezultate zadane ciljevima Zelenog plana dok god ne prihvatimo cjelokupnu hijerarhiju postupanja otpadom, uključujući i energetsku oporabu onog otpada koji se nije mogao materijalno oporabiti, a u industrijskom procesu može biti izvor energije umjesto ugljena ili dok god je jeftinije građevinski otpad baciti umjesto oporabiti u novom građevinskom proizvodu.

Razvoj proizvoda za održivu gradnju

– Zahvaljujući našim ulaganjima tijekom 20 godina, prošle smo godine naše emisije CO2 po toni cementa smanjili za 30% u odnosu na 1990. godinu. Nakon toga naš daljnji put određen je vizijom Holcim Grupe – prvi smo u sektoru kojima je organizacija SBTi (Science Based Targets initiative) potvrdila ciljeve prema neto nula ugljika do 2030. i do 2050. u cijelom lancu opskrbe. U Hrvatskoj trenutačno pripremamo nekoliko projekata, među ostalim i infrastrukturu za proizvodnju niskougljičnih vrsta cementa – istaknula je Višković Agušaj.

Jedan od proizvoda održive gradnje je i Holcimov sustav gradnje Hydromedia™ staza, okućnica ili parkirališta jer omogućava održivo upravljanje padalinama u izgrađenom okolišu. Naime, zbog povećanja gustoće naseljenosti smanjuje se udio prirodnog tla, pa se sve teže upravlja oborinskom vodom. Holcimov sustav Hydromedia™ sastoji se od propusnog betona i drenažnoga nosivog sloja, posebno dimenzioniranih ovisno o specifičnim karakteristikama lokacije gdje se ugrađuje. Slojevi u tom sustavu omogućuju dobru infiltraciju kišnice i osiguravaju ekonomičnu metodu za pohranu oborinskih voda. Dodana prednost implementacije sustava Hydromedia™ svijetla je boja površine, koja smanjuje učinak toplinskog otoka.

Održivi sustav odvodnje

Hydromedia™ staza, okućnica ili parkiralište sadrži veliki broj međusobno povezanih šupljina, koje omogućavaju da voda velikom brzinom prođe kroz njih. To znači da se oborinske vode s ulice brzo upiju, čime se smanjuje rizik od poplava. Dimenzioniranje je različito ovisno o potrebama lokacije, a uključuje karakteristike oborina, karakteristike okolnog terena i podloge, topografiju terena, namjenu i vrstu prometnog opterećenja. Odvod kišnice moguć je direktno u drenažni sloj pa potom u okolni teren ili u drenažne cijevi putem kojih se odvodi u javni sustav oborinske odvodnje. Implementacija površina od propusnog betona potiče upotrebu održivih sustava odvodnje (SUDS) koji su povezani s održivom gradnjom. Takvo korištenje propusnog betona prilikom definiranja i projektiranja građevine može pomoći u procesu kvalifikacije za sustave certifikata zelene gradnje iz kategorija održivo okružje, efikasno korištenje vodnih resursa, materijali i resursi, inovacije i regionalni prioritet.

24. travanj 2024 13:12