Lider trend
StoryEditor

45 godina - Strast u trećoj dobi

15. Svibanj 2016.

Ispod ekonomične režije Andrewa Haigha i mirnih bračnih voda u koje su uplovili protagonisti treće dobi, koje briljantno tumače Charlotte Rampling i Tom Courtenay, krije se vrtlog strasti i emocija toliko snažnih da ih se jedino može prikazati onako kako je to učinio engleski redatelj.

One ostaju duboko potisnute, nikada dokraja izrečene, a učinci na dušu razarajući. 45 godina nije film koji eksploatira ljude starije dobi, no kad se spozna ovako kasno u životu kao što se to dogodilo glavnoj junakinji, prilike za ispravak gotovo nema, a vremešnost likova čini stvari još strašnijima.

Haigh je uvijek u svojim radovima zainteresiran za ono što ostane skriveno, vjerojatno zato što ni njegovi junaci ne znaju kako to verbalizirati, a možda ne znaju ni što uistinu osjećaju. Krupni kadrovi lica Charlotte Rampling, koja u najboljoj ženskoj ulozi 2015. sav spektar osjećaja maestralno pokazuje očima i suptilnom mimikom, i velika predanost šumovima prirode pokazuju kako uz veliku emocionalnu inteligenciju Haigh posjeduje i velik dar za režiju.

29. travanj 2024 04:03