Lider trend
StoryEditor

Akne kod odraslih - kako ih se riješiti?

25. Listopad 2016.
Piše:
lider.media

Bez obzira što više niste u tinejdžerskoj dobi, a prištići i akne još uvijek su dio vašeg svakodnevnog života, tada ste sigurno svjesni koliko ih se teško riješiti. Bez obzira što je farmaceutska i kozmetička industrija napredovala, još uvijek nitko nije našao pouzdano rješenje kako spriječiti njihovu pojavu.

Makar svaka osoba ima svoje specifičnosti i ono što će nekome pomoći u smanjenju ili rješavanju akni, kod druge osobe neće biti takvog efekta, uvijek se isplati isprobati neki novi preparat ili poslušati savjet jer nikad se ne zna što će kod pojedine osobe funkcionirati.

Evo, nekoliko zanimljivih savjeta koje preporučuju dermatolozi, a koji mogu pomoći smanjenju akni, te bržeg rješavanja posljedica kada već počnu izbijati ili izbiju.

Upotrijebite led

Kada osjetite da vam je akna počela izbijati, umanjite oteklinu apliciranjem leda. Lagano trljajte led dvije minute na mjesto izbijanja akne šest puta na dan po dvije minute. Led nemojte utiskivati na to mjesto ili držati predugo. U biti s ledom izvršiti krioterapiju, odnosno s ledom ne samo da ćete smanjiti upalu, nego ćete ukloniti gornje mrtve stanice kože i površinske bakterije. Također, ćete s tim omogućiti bilo kojem preparatu i kremi koju ćete nakon toga aplicirati lakše prodiranje u dublje slojeve kože gdje se nalazi glavnina upale.

Koristite med, limun, rajčicu, sodu bikarbonu

Med ima odlična antibakterijska svojstva, pa jednostavnim nanošenjem na mjesta gdje se nalaze akne može pomoći u njihovom bržem nestajanju. Možete ga staviti na krišku limuna i sve skupa utrljati na lice, posebno na problematične dijelove, pričekajte desetak minuta i sperite. Krišku limuna možete i posipati sa sodom-bikarbonom te premazati problematična mjesta. Rezultat će biti očit. Također, možete načiniti pastu za lice od rajčice i meda, na način da jednu sirovu svježu rajčicu pretvorite u pire i pomiješajte s medom i tako dobijete kompaktnu pastu koju možete nanesti na lice. Držite ju 15 minuta i isperite.

Očistite lice sa zelenim čajem

Ne samo da je odlična za organizam, također se može koristiti kao tonik za kožu na kojoj se nalaze upalni procesi. Ohlađenim čajem uz pomoć pamučne blazinice očistite lice, pa čak natopljene blazinice možete ostaviti da poput maske djeluju desetak minuta.

Više na: žena.hr

28. travanj 2024 06:58