Lider trend
StoryEditor

‘Čudesni bor‘ odlazi na konzervaciju

12. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Jedino stablo u japanskom gradiću Rikuzentakati, bor koji je u ožujku 2011. čudesno preživio razorni tsunami, posječen je u srijedu kako bi se sačuvao kao simbol obnove mučeničkog grada, doznaje se od gradskih vlasti.

Rikuzentakata, turističko mjesto u prefekturi Iwateu, 410 km sjeverno od Tokija, izgubio je u lanjskom potresu i tsunamiju 2000 od 24.250 stanovnika i gotovo 3400 kuća. Bor visok 27 metara, koji je samo čudom preživio katastrofu, osamljen je stršao na obali pošto je golemi val koji je pogodio sjevernoistočnu obalu arhipelaga isčupao i sa sobom odnio 70.000 borova što su bili zasađeni duž dva kilometra obale.Gradske vlasti su nedavno primijetile da se bor suši budući da mu je korijenje predugo bilo u morskoj vodi.Kako bi ga spasili, gradski oci odlučili su ga isjeći na devet dijelova te premazati stablo i grane ne bi li zaustavili truljenje. Radovi se procjenjuju na oko 150 milijuna jena, ili 1,5 milijuna eura.U srpnju je na Facebooku pokrenuta akcija prikupljanja novca. Prije nego je stablo uz puno poštovanja posječeno, ispod njega se održao svečani šintoistički obred.

- Operacija će potrajati oko dva dana. Prvo trebamo odsjeći grane koje ćemo zatim vratiti na stablo - rekao je gradski čelnik Shiya Kitajima.Stablo i grane će se zatim izdupsti i premazati odgovarajućim zaštitnim sredstvima a zatim će se spojiti i postaviti na postolje od karbonskog vlakna, dodao je. U veljači iduće godine bor bi trebao biti vraćen na obalu u Rikuzentakati.

29. travanj 2024 02:58