Lider trend
StoryEditor

Dva svijeta američke politike kroz pero Billa Clintona i George W. Busha

15. Studeni 2013.
Piše:
lider.media

Jučer su Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa predstavljene dvije knjige istaknutih američkih političara, ujedno i bivših predsjednika Sjedinjenih Američkih Država – B. Clintona Natrag na posao i G.W. Busha Trenuci odlučivanja. Nakladnik predstavljenih knjiga je nakladnička kuća Mate, a suizdavač Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

O novim knjigama govorili su prof.dr.sc. Đuro Njavro, prof.dr.sc. Slaven Letica i prof.dr.sc. Ivo Banac koji su svaki iz svog kuta gledanja komentirali ove dvije zanimljive knjige političke tematike te zaključili kako bi bilo korisno kada bi se iste našle na čitateljskom repertoaru domaćih političara, ali i studenata te svih zainteresiranih jer donose pogled iznutra na brojna politička zbivanja.

Bill Clinton u svojoj knjizi iznosi stajališta o važnosti uloge države u gospodarskom djelovanju Sjedinjenih Američkih Država te kroz prethodna iskustva koje je imao za vrijeme vlastitog mandata donosi savjete i zaključke koji bi trebali biti od pomoći aktualnom predsjedniku, što samo dokazuje kako je njegov utjecaj i reputacija koju je zadobio upravljajući jednom od najvećih svjetskih sila i dalje aktualna. Clintonovi savjeti odnose se na poticanje malog i srednjeg poduzetništva, inovativnosti na lokalnoj i nacionalnoj razini, razvoju znanosti, razvoju energetskog sektora, sklapanju trgovinskih saveza te mnogim drugim mjerama koje su učinile Ameriku gospodarski lukrativnom zemljom za vrijeme njegovog mandata.

Knjiga G.W. Busha je pak nešto drugačija te donosi memoare bivšeg predsjednika i zanimljive zgode, ali i kušnje koje su obilježile njegov mandat. Kroz četrnaest poglavlja G.W. Bush govori o svom privatnom i političkom životu pa tako knjiga započinje poglavljem u kojem govori o trenutku kada je odlučio prestati konzumirati alkohol te iskreno priznaje kako mu je to bila jedna od najtežih odluka. Nadalje Bush govori o iskustvima iz političkih kampanja, svojem najužem osoblju, pitanjima vezanim uz istraživanje matičnih stanica, ratna zbivanja nakon terorističkih napada, ekonomskoj krizi te još mnogim drugim važnim momentima u njegovoj predsjedničkoj karijeri.

10. svibanj 2024 06:28