Lider trend
StoryEditor

Evo kakva je prognoza globalnih potrošačkih trendova u 2016.

10. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Trendovi i inovacije mijenjaju se munjevitom brzinom, zahvaljujući angažiranim, sofisticiranim, znatiželjnim globalnim potrošačima.

Innovation Grupa, odjel marketinške tvrtke J. Walter Thompson za istraživanja i inovacije, već dugi niz godina izrađuje prognoze globalnih potrošačkih trendova pod nazivom THE FUTURE 100. U ovogodišnjem reportu, trendovi su kategorizirani u 10 sektora, poput kulture, tehnologije i inovacija, ljepote, zdravlja, stila života, marketinga i brendova, hrane i pića, luksuza i putovanja. Unutar njih obuhvaćeno je gotovo sve – od supernutricionizma i održivosti, pa sve do kulture kanabisa i holografskog zdravstvenog sustava. Izvješće za 2016. sadržava i trendove poput tehnološkog naturalizma, micanja tabua sa ženstvenosti, orgazmičke meditacije i osobnih bakterijskih ekosustava.

Kultura

Micanje tabua sa ženstvenosti – različiti tabu aspekti ženstvenosti stavljeni su u prvi plan od strane četvrtog vala feminizma, novih medija koji se bave ženskim interesima, niza izrazito iskrenih žena i blogova.

Tehnologija i inovacije

Sljedeća granica Silicijske doline: infrastruktura. Javna infrastruktura najnovija je utopijska ambicija tehnoloških elita, nakon što je Hyperloop Technologies ostvario napredak u svojim planovima, a Google započeo izgradnju nove infrastrukture za potpuno povezan grad.

Putovanja i ugostiteljstvo

Kuba. Kubansko turističko tržište spremno je za uzlet: Putnici žure vidjeti ono što je još ostalo od stare Kube, dok se brendovi natječu u tome koji će na Kubi biti prvi.

Brendovi i marketing

Neuromarketing. Godinama buzzword u agencijama diljem svijeta, neuromarketing konačno kreće u područje ozbiljne znanosti i donosi prediktivne uvide za brandove, prisiljavajući tradicionalnije istraživače tržišta da ga uzmu u obzir.

Hrana i piće

Inhalacijski kokteli. Ovaj novi egzotični trend u cocktail kulturi za konzumente znači manje tradicionalno konzumiranje alkohola - preko očiju i dišnog sustava.

Ljepota

Pjege – dio opće zaluđenosti svim obilježjima crvenokosih, pjege su must-have modni dodatak za sljedeću godinu. S novim proizvodima potrošači mogu dodati pjege tamo gdje se ne pojavljuju prirodno.

Maloprodaja

Satelitska trgovina. Prodavači se okreću podacima prikupljenima od strane satelita kako bi pratili promet u trgovinama u realnom vremenu.

Zdravlje

Banka stolica. Potrošači pohranjuju uzorke svojih osobnih bakterijskih ekosustava – poznatih i kao fekalne tvari - za buduću uporabu u novim medicinskim tretmanima.

Lifestyle

Igračke koje rastu s djetetom - nove igračke opremljene umjetnom inteligencijom mogu odgovarati na djetetov vokabular, interese i drugih crte ličnosti i razvijati se i rasti zajedno s djetetom.

Luksuz

Ekstremno blagovanje. Najnovija iskustva konzumiranja hrane za privlačenje luksuznih potrošača su ekstremna te se odvijaju na udaljenim mjestima, u kazališnim situacijama.

- U 2015. smo vidjeli kako potrošači povezuju točke iz više područja života u jedno, uz holistički pristup brendu i potrošnji, a očekujemo da će takav pristup samo ojačati u 2016., kaže Lucie Greene, globalna direktorica Innovation Grupe.

- Prehrana, ljepota, blagostanje, um, tijelo, rekreacija: potrošači ih vide kao jedan veliki ekosustav koji treba održavati. Brendovi koji su se nekada procijenjivali prema poželjnosti i proizvodu, sada se procjenjuju prema sustavu vrijednosti koji gaje, jesu li inovatori i obećavaju li da će promijeniti svijet.

Kako se trendovi i inovacije i dalje ubrzano mijenjaju, the Future 100 report brandovima pomaže u otkrivanju trendova u nastajanju i razumijevanju kulturnih promjena zbog kojih su nastali, pružajući im kontekst i analizu značenja, posebno za brandove koji žele biti pripremljeni na ono do čega je angažiranim i informiranim potrošačima stalo.

28. travanj 2024 13:31