Lider trend
StoryEditor

Fiat 500 L: Veći negoli to izgleda izvana

26. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Fiat 500 L nastao je kao želja Fiata da tržišno i financijski poentira na odličnom modelu 500, odnosno da ponudi obiteljsku inačicu gradskog modela. Možda dizajnerski nije toliko prepoznatljiva poput 500-ice, ali L verzija nudi praktičnost.

Prvo je iznenađenje svakako prostranost. Izvana Fiat 500 L ne odaje dojam toliko velikog , što shvatite tek kada sjednete za njegov upravljač. I zanimljivo da je svatko tko je ušao u unutarnji prostor toga talijanskog vozila imao isti osjećaj da je riječ o prostranom obiteljskom vozilu.

Pet godina jamstva Mjesta ima na prednjoj, ali i stražnjoj klupi, a prtljažnik s 455 litara vrlo je iskoristiv jer ima niski utovarni prostor. Serijska oprema testiranog modela je dobra, s manualnim klima-uređajem, putnim računalom, električnim paketom i brdom sigurnosne opreme. Taj se automobil montira u susjednoj Srbiji, u jednoj od najmodernijih tvornica u Europi i kvaliteta je na visokoj razini. To se osjeti kada zalupite vratima i čujete onaj puni zvuk. U unutrašnjosti također nema nikakvih iznenađenja, sve funkcionira odlično, a za svaku sigurnost tu je i potpuna petogodišnja garancija. Dizelski motor možda je najbolji odabir jer je štedljiv, a opet zahvaljujući okretnom momentu nudi ugodnu vožnju. Riječ je o 1,6-litarskom motoru koji razvija najveću snagu od 105 konja, uz okretni moment od 320 Nm pri 1750 okretaja.

Razumna kupnja U vožnji automobil je iznimno elastičan i štedljiv. Nudi i dobre performanse s ubrzanjem do stotke za 11,3 sekunde i najvećom brzinom od 181 km/h. Prosječna potrošnja kreće se od 4,5 litara na otvorenoj cesti, do 5,5 litara na autocesti i šest litara u gradskoj vožnji. Mjenjač sa šest stupnjeva ugodan je za rukovanje. Fiat 500 L obiteljski je automobil i tako se i ponaša na cesti. S cijenom od 125.000 kuna zanimljiva je alternativa ostalim monovolumenima na tržištu. Fiat 500 L nije možda ljubav na prvi pogled kao manji model 500, ali se pokazuje kao razumna kupnja, naročito s dizelskim agregatom.

15. svibanj 2024 08:08