Lider trend
StoryEditor

Francuski dio Citroën - Toyotine kombinacije

14. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Trolist malih automobila francusko-japanske koalicije (Peugeot-Citroën-Toyota) ima 70 posto zajedničkih elemenata. No vizualno izvana razlike su vrlo jasne

S obzirom na to da se Peugeot 108 trenutačno ne uvozi u Hrvatsku, jedini francuski predstavnik u toj klasi je Citroën C1. Vanjski dizajn je vrlo simpatičan i vedar. Teško je reći je li atraktivniji C1 ili treća u nizu Toyota Aygo, prepustimo to pojedinačnom ukusu. S druge strane unutrašnjost je znatno sličnija kod blizanaca. Unutarnji dizajn stvarno je veseo, mladenački, po nama vrlo uspio.

Pokretni krov Paket opreme testiranog automobila nosi naziv Feel edition i više je nego korektan. To znači da ima ručni klimauređaj, klasični audiosustav, električni paket. Šlag na tortu svakako je plastični krov ‘airscape‘, koji se električno otvara i zatvara za desetak sekundi, a zahvaljujući svojim izdašnim dimenzijama (180 x 70 cm) pretvara automobil u pravi mali kabriolet. Doduše, tu opciju ipak je bolje isprobati ljeti, a to će vas zadovoljstvo stajati apsolutno prihvatljivih 1200 kuna. U Hrvatskoj se trenutačno uvozi samo verzija C1 s petorima vratima, koja je svakako praktičnija od one s trima vratima. Dovoljno je pokušati ući u vozilo s rukama punim namirnica i shvatit ćete važnost dodatnog para vrata. Prtljažnik je u skladu s vanjskim dimenzijama vozila i ima 168 litara.

Može i za dulja putovanja Već smo se navikli na trocilindrični motor koji pokreće sva tri spomenuta blizanca. Dok je hladan malo vibrira na niskim okretajima, ali u principu se pokazao dostatnim čak i na nešto duljim putovanjima. Na otvorenoj cesti ako idete u pretjecanje bolje je držati motor na visokim okretajima jer se 69 konja nalazi na čak 6000 okretaja, a i 95 Nm okretnog momenta vozač ima na raspolaganju na 4300 okretaja. Na autocesti, djelomično i zbog platnenoga krova, buka je nešto viša iznad 140 km/h, ali C1 ponajprije je gradski automobil, gdje će vaš oduševiti okretnost i solidan peterostupanjski mjenjač. Do ‘stotke‘ automobil dolazi za 14,3 sekunde i razvija najveću brzinu od 157 km/h. Citroën C1 pomalo je trendi automobil, zbog čega je i cijena malo viša, 84.550 kuna.

18. svibanj 2024 08:52