Lider trend
StoryEditor

‘Hardcore Henry‘ prvi je film koji je u potpunosti prihvatio estetiku videoigara

11. Lipanj 2016.

Dosad uspješnih filmova prema predlošcima videoigara gotovo da nije bilo. Neki poput posljednjeg nastavka ’Pobješnjelog Maxa’ uspješno su implementirali pojedine vizualne elemente toga medija, ali u većini slučajeva bila je riječ o nesretnom pokušaju spajanja dramskog narativa i pristupa akcijskoj scenografiji koji je bio na pola puta između tradicionalnoga filmskog i onoga kakav nalazimo u svijetu videoigara.

‘Hardcore Henry‘ prvi je film koji je u potpunosti prihvatio estetiku videoigara, premda je scenarij nastao prema originalnom predlošku ruskog redatelja Ilje Naishullera. Isto tako riječ je o prvom ostvarenju gdje je kompletan film snimljen kamerom GoPro, koja je instalirana na specijalnu masku glavnoga glumca Sergeja Valjajeva, čijim očima promatramo svijet punih sat i pol koliko film traje.

Premda je radnja gotovo besmislena, a bilo kakva karakterizacija likova odsutna, Naishuller savršeno osjeća prostor i vrijeme, akcija je frenetična te se cijeli doživljaj doima poput adrenalinske injekcije ubrizgane u organizam gledatelja. Premda, nakon nekog vremena taj cijeli koncept počinje biti pomalo naporan, ‘Hardcore Henry‘ postavio je nove standarde akcijskog filma u 21. stoljeću.

25. travanj 2024 09:29