Lider trend
StoryEditor

Hoće li se potrošači ovaj Božić ponašati kao Djed Božićnjak ili kao škrtac?

16. Prosinac 2015.

Najnoviji trendovi osobne potrošnje ukazuju na realan rast potrošnje u zapadnim zemljama od 2 -4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što su dobre vijesti za trgovce na malo i poduzeća u ovom blagdanskom razdoblju.

- Osobna potrošnja ključna je za poduzeća i gospodarstva, a u mnogim naprednim gospodarstvima koja pratimo na nju otpadaju dvije trećine gospodarske aktivnosti. Ona je i ključna za povećanje korporativnih prihoda, što se na pozitivan način podudara s namjerama zapošljavanja novih ljudi u većini poduzeća, rekao je viši ekonomist u PwC-u Richard Boxshall.

Ekonomisti PwC-a tvrde da su glavni pokretači osobne potrošnje - stvarni raspoloživi dohodak kao i omjer štednje, odigrali veliku ulogu u tom uzlaznom trendu. Većina gospodarstava u našem uzorku nalaze se u „optimalnom položaju” (Spending) u kojem se stvarni raspoloživi dohodak povećao, a omjer štednje smanjio. No, u Njemačkoj se omjer štednje povećao unatoč povećanju dohotka (kvadrant Saving).

S druge strane, Grčka i Italija nalaze se u kvadrantu „stiske”(Squezzed), gdje su se dohoci smanjili, a potrošači su utjecali na smanjivanje omjera štednje kako bi se to neutraliziralo. U budućnosti predviđamo pozitivna kretanja u osobnoj potrošnji u većini naprednih gospodarstava koja pratimo. No gospodarstva u nastajanju, kao što su Rusija i Turska (zbog geopolitičkih događaja) te Brazil (zbog ekonomskih problema), mogla bi se suočiti s većim rizikom od negativnih kretanja.

Boxshall zaključuje: - Ako se potrošači nastave ponašati kao Djed Božićnjak i ne budu škrtice, u cijelom maloprodajnom sektoru mogli bi se zabilježiti dobri prodajni rezultati tijekom ključnog razdoblja božićne kupovine. No poduzeća i trgovci na malo u nekim gospodarstvima u nastajanju koja karakterizira geopolitička ili ekonomska nesigurnost trebali bi nastaviti s provedbom kriznog plana odnosno planiranjem scenarija kako bi bili spremni za moguće rizike od negativnih kretanja.

13. travanj 2024 21:39