Lider trend
StoryEditor

I s piratima se može poslovno pregovarati

12. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Priče o otmicama prilika su filmašima da se razmašu umijećem režiranja akcijskih scena. Ne i Tobiasu Lindholmu, koji je ideju o brodu koji otme skupina somalijskih gusara realizirao kao minimalističku dramu.

Film umjesto akcije i nasilja nudi osjećaj straha i neizvjesnosti s kojim se hrva posada, predvođena kuharom Mikkelom, i šef tvrtke, rastrgan između želje da spasi svoje ljude, ali i sačuva tvrtku od bankrota i ograniči buduća piratska potraživanja koja rastu sa svakim uspjehom industrije otmica.

Lindholm gradi film na dvije paralelne fronte, brodskoj i uredskoj, ujedinjene laganim ljuljanjem kamere. Poznati prostor postaje stran: vrijeme teče sporo, normalnost je na čekanju, nesigurnost raste sa svakom minutom.

Nažalost, film ne razvije do kraja središnju premisu o pregovaranju pirata i poslovnjaka kao uobičajenoj poslovnoj transakciji; mudra je strategija scenarističkoga kontrastiranja pregovaračkog procesa s ljudskim licem aktera, no potonje se scene doimaju previše klišeizirano, kao da ne pripadaju Lindholmovu odmjerenom filmu. Unatoč tome ‘Otmica‘ je solidan film.

Režija: Tobias LindholmUloge: Pilou Asbæk, Søren Malling, Abdihakin AsgarKapringen, Danska, 2013.

Ocjena: 3/5

27. travanj 2024 23:36