Lider trend
StoryEditor

Kako se riješiti cistitisa?

02. Rujan 2016.

S dolaskom toplijeg, pa potom vrućeg vremena jedva čekamo raskomotiti se i sa sebe skinuti razne slojeve odjeće, hodati bosi, ne brinuti o tome što se znojni izlažemo vjetrovitom vremenu, klimi ili pak u mokrom kupaćem kostimu sjedimo u hladu. No, takvo ponašanje, posebice ženama može lako naškoditi, jer dolazi do pothlađivana nogu i donjeg dijela trbuha, odnosno slabljenja prokrvljenosti organa u zdjelici i mokraćnom mjehuru. Nazeb uz smanjenu imunološku obranu može dovesti do cistitisa odnosno upale mokraćnog mjehura. Simptomi su mnogim ženama poznati; učestalo i bolno mokrenje, bolni pritisak u donjem dijelu trbuha, peckanje i žarenje, te ponekad pojavom krvi u mokraće, te povišenom temperaturom.

Cistitis je najčešća bakterijska infekcija mokraćnog mjehura. Uglavnom počinje naglo kada se mokraćna cijev (uretra) ili mjehur inficiraju bakterijama. U normalnim uvjetima bakterije su bezopasne i dio prirodne ‘dobre‘ crijevne flore, ali ponekad se razmnože i iz analnog područja mogu preći do mokraćnog otvora. Za više od 90 posto cistitisa kriva bakterija Escherichiom coli, ali i tu su i druge. Mogu ga uzrokovati i virusi, alergijske reakcije, neki lijekovi, rengensko zračenje. Cisitis je česta bolest, posebice kod starijih osoba i spolno aktivnih žena, ali se može javiti i kod spolno neaktivnih djevojčica.

Prirodni čajevi

Ukoliko je riječ o jakoj upali liječnik će prepisati antibiotik i tablete protiv boli, uzdržavanje od seksa, te mnogo tekućine i čaja. No, simptome posebice na početku možete ublažiti i pripravcima kao što su medvjetka, kopriva, zlatnica.

List medvjetke među ostalim sadrži arbutin i flavonide. Arbutin ima uroseptično djelovanje, u organizmu se transformira u hidrokinon koji u mokraćnom mjehuru djeluje antibakterijski. Flavonidi pak imaju diuretski učinak. List medvjetke najčešće dolazi kao antiseptik u urološkim čajevima.

Kod zlatnice koristi se zeleni dio, koji sadrži saponine, flavonide, leiokarpozide i druge korisne kemijske elemente. Diuretski učinak temelji se prvenstveno na djelovanju leiokarpozida i ostalih fenolnih glikozida. Ostale djelatne komponente zlatnice sprječavaju stvaranje kamenca urinarnog trakta. Zlatnica ima i analgetski, spazmolitički i antimikrobni učinak. Opuštanje glatkih mišića doprinosi olakšanom mokrenju.

Kopriva, točnije njen korijen i list su jedan od nastarijih lijekova protiv upale mjehura. Korijen sadrži proteine lektine, polisaharide, hidroksi-masne kiseline. Djelatne tvari koprive pojačavaju mokraćni mlaz te tako smanjuju količinu urina koji zaostaje u kanalu, što je od osobite važnosti u liječenju. Čaj od peršina pak sa svojim snažnim diuretičkim svojstvima, bogatstvom vitamina A,C,E i mineralima, te željezom, olakšat će vam tegobe cistitisa i osvježiti vas.

Urološki čajevi, koje treba piti često, svakih jedan sat, tijekom bolesti, različite su mješavine već navedenog bilja, uz još primjerice kilavicu, paprenu metvicu, korijen zečjeg trna i sladića.

Učinkovite brusnice

Brusnice, svježe sušene ili u obliku soka zadnjih su desetak godina postale izuzetno popularan kućni lijek za bolesti urinarnog trakta. To je zato jer doista djeluje. Antocijanosidi sastojci iz brusnice sprječavaju prianjanje bakterije E.coli na stjenke mjehura i njihovo daljnje razmnožavanje. Za prevenciju dovoljne su dvije čaše nezaslađenog soka od brusnice dnevno (šećeri pospješuju razmnožavanje bakterija).

Možete si pomoći i krastavcima koji će vas ljeti i osvježiti. Krastavac ima mnogo vode u sebi i pomoći će vam da češće mokrite i lakše se oslobodite bakterija. Češnjak nije baš lijek za kojim će mnogi posegnuti no hrabriji ga mogu jesti svježeg ili piti kao čaj. Nekoliko očišćenih režnjeva češnjaka zgnječite i prelijte toplom vodom. Pustite da odstoji pet minuta. Ovaj napitak ima snažna antibakterijska svojstva.

I svakako  izbjegavajte tijekom bolesti kofein i čokoladu jer njihovi sastojci čak mogu ubrzati bakterijski napad na urinarni trakt.

15. svibanj 2024 03:46