Lider trend
StoryEditor

Koliko osiguravateljima vrijedi život Djeda Mraza?

12. Prosinac 2015.

U zamišljenom svijetu, gdje uistinu postoje likovi koji u duhu kapitalizma tijekom blagdana nagrađuju stanovnike ove planete, Djed Mraz zasigurno je najzaposleniji. Insurance.com se poigrao tom idejom i analizirao koliko simpatični bradati debeljko radi na godinu, koliko mu je riskantno zanimanje i u kakvom je fizičkom stanju, te sukladno tome koliko vrijedi njegovo životno osiguranje. Naravno, pod uvjetom da je američki državljanin i da živi na Aljaski.

Osim što tijekom cijele godine mora voditi svoju radionicu igračaka, on mora čitati preko 2 dvije milijarde pisama, zamatati poklone, posjećivati trgovačke centre, te odraditi rudarski istraživački dio posla gdje mora saznati kako su se djeca ponašala tijekom godine. Djed Mraz tako, ako zamislimo da trenutno ima 70 godina, da je visok 165 centimetara, te da teži stotinjak kilograma, ne živi nimalo lagodan život, a stresa ima napretek. Ono što to znači u prijevodu na jezik osiguravajućih društava je da će u ovakvom stanju u kakvom je trenutno Djed Mraz morati izdvojiti veliku svotu novaca ukoliko sada odluči zbrinuti svoju obitelj u slučaju smrti ili nezgode. Točnije morat će izdvojiti godišnje 23 tisuće dolara za 15 godišnju policu životnog osiguranja, koja bi u najcrnijem scenariju, njegovoj ženi donijela 500 tisuća dolara. Inače, lucidni statističari Insurance.coma maštaju kako je Djed Mraz ili Božičnjak, kako vam je već draže, ove godine zaradio 143 tisuće američkih dolara.

Moguće nezgode (penjanje po krovovima ubraja se u najriskantnija ponašanja prilikom izrađivanja polica osiguranja), uz lošu fizičku kondiciju i ovisnost o duhanu ( svi znamo koliko Djed voli svoju lulu) razlozi su zbog kojih je polica osiguranja danas za njega tako velika.

No, da je Djedica mislio na ovaj problem kada je bio mlađi i zdraviji stvari bi bilo potpuno drugačije. Da se kojim slučajem odlučio izraditi policu osiguranja kada je imao 40 godina i 30 kilograma manje tada bi omiljeni božićni lik poznat i kao Kris Kringle, trebao izdvojiti tek 1500 dolara godišnje.

Kakvo je stanje s njegovim zaposlenicima? Iz insurance.com-a tvrde kako njegova suradnica 30-godišnja inženjerka zaposlena u radionici za isto toliko vrijednu policu životnog osiguranja mora uplatiti tek 306 dolara na godinu, dok 50 godišnji patuljak, koji je dobra zdravlja, premda ne prakticira sportske aktivnosti, ukoliko želi osiguranje treba godišnje izdvojiti 1187 dolara. Danas Djed, slično kao i ostali Amerikanci sličnog profila, ukoliko želi plaćati jeftinije godišnje osiguranje, mora pripaziti na ishranu, ostaviti se duhana, te nažalost po sve mališane ove planete, ostaviti se penjanja po dimnjacima.

19. travanj 2024 17:22