Lider trend
StoryEditor

Nitko ne voli gljive više od hobita

01. Studeni 2015.
Piše:
sbabic1

Vjerojatno ne postoje stvorenja, bilo da je riječ o stvarnim bićima bilo bićima iz mašte, koja se toliko vesele jeseni kao hobiti. Naime, maleni kosmati ljudi velikih stopala iz Tolkienova Međuzemlja, preciznije, Shirea, jednostavno su ludi za gljivama ili, kako stoji u knjizi ‘Hobit’, u njima se ‘dave’ više negoli i najpohlepniji Homo sapiens.

Ne otkriva samo ljubav prema gljivama kao omiljenoj namirnici karakter hobita – oni su najveći gurmani u Međuzemlju koji hranu sami uzgajaju i u njoj bez rezerve uživaju. Tolkien je tim posebnim odnosom prema hrani (primjerice, Sam se tijekom kultnog putovanja u ‘Gospodaru prstenova’ nije odvajao od grumena soli) pokušao pobliže objasniti karakter te simpatične fiktivne rase.

Uz pjesmu i pićeHobitima je hrana, odnosno uzgoj i branje sezonskih plodova, socijalni čin, povod da se cijeli Shire okupi uz pjesmu i piće. Kuhanje je način iskazivanja dobrodošlice strancima (primjerice, Bilbo je družinu patuljaka počastio bogatim stolom), a prehrana koja sadržava uglavnom domaće, organski uzgojene namirnice govori i o tome koliko su povezani sa zemljom, pa tako i primjer uzorna, zdrava društva. S obzirom na to da je diljem svijeta na stotine tisuća obožavatelja Tolkienova uratka, ne začuđuje što se grupica zagriženih posvetila i proučavanju piščeva odnosa prema hrani i njezine važnosti u njegovim literarnim djelima.Tako se danas može naći stotine recepata, čak i internetskih stranica, posvećenih isključivo kuhinji iz Međuzemlja, a u nekim se esejima pokušava otkriti podrijetlo pojedinih namirnica, odgovoriti na pitanje zašto je Tolkien odabrao baš njih i što prehrana govori o karakteru predstavnika pojedinih rasa i naroda.

Dom i obiteljNa internetskoj stranici Strange Horizon otkrivaju da hobiti sol vrlo vjerojatno nabavljaju od patuljaka koji ih pak vjerojatno kupuju od vilenjaka s obale, a ostale namirnice poput krumpira, borovnica (od kojih peku slasni tart), gljiva, voćaka ili slanine (svinjske) uzgajaju u svome kraju. Stanovnici Shirea ljubitelji su kave i čaja, ali s obzirom na to da klima ne odgovara njihovu uzgoju, izgledno je da ih uvoze ili možda uzgajaju u toplijoj regiji Shirea, Southfartingu, gdje su i vinogradi Old Wineyard. Fanovi tvrde i da je Tolkien vodio računa o tome da sve namirnice budu istovjetne onima koje su konzumirali engleski seljaci s kraja 18. stoljeća. Ruralni život te posvećenost domu i obitelji bili su i najveća piščeva inspiracija pri kreiranju likova iz Shirea. Osim navika stare Engleske Tolkien je hobitima dodijelio i neke vlastite navike i sklonosti – bio je, naime, strastveni obožavatelj gljiva i, poput hobita, pušenja lule.

19. travanj 2024 08:31