Lider trend
StoryEditor

Novo u svijetu knjiga

21. Veljača 2012.
Piše:
lider.media

Ljubiteljima popularnog francuskog pisca Michaela Houellebecqa V.B.Z. servira novu, ponešto drugačiju i nagradom Goncourt ovjenčanu poslasticu.

Michael HouellebecqKarta i teritorijV.B.Z., Zagreb, 2012.

Glavni je junak novog romana slikar Jed Martin koji postaje opsjednut ljepotom fotografije i karte Alsacea i time da iza nje nije zemlja za kojom se čezne, rijeka, planina, more, nego predodžba o njima, maštovitija od stvarnosti. Za razliku od drugih romana, punih seksualnih opsesija, predviđanja i ideoloških obračuna, Houellebecq ovdje piše o umjetnosti, ljubavi, novcu, odnosu prema članovima obitelji i smrti. Roman ‘Karta i teritorij’ kritičari su proglasili Houellebecqovim dosad najboljim romanom.

Michio KakuFizika budućnostiMate, Zagreb, 2012.

Kakvo će se poslovati u budućnosti? Kojom će se tehnologijom čovječanstvo koristiti? Hoćemo li uspjeti izbjeći prometne gužve i doživjeti dvadeset drugo stoljeće? Na ta i mnoga druga pitanja odgovara Michio Kaku, profesor teorijske fizike na Sveučilištu u New Yorku, suosnivač teorije struna i autor nekoliko hvaljenih znanstvenopopularnih knjiga.Također predočuje iznanađujuću i provokativnu viziju idućeg stoljeća temeljenu na razgovorima s više od tristo vrhunskih svjetskih znanstvenika koji već izmišljaju budućnost u svojim laboratorijima: od medicine, računala i umjetne inteligencije do nanotehnologije i astronautike.

Moses I. FinleyAntička ekonomijaMate, Zagreb, 2012.

Antička ekonomska povijest mlado je istraživačko polje. Iako je već početkom devetnaestog stoljeća August Bockh objavio monumentalnu studiju o atenskoj političkoj ekonomiji, ekonomska pitanja mnogo će poslije ući će u glavnu struju klasičnih studija. Prvo izdanje ‘Antičke ekonomije’ Mosesa Finleyja objavljeno je 1973. i, po mnogima, ni jedna knjiga dvadesetog stoljeća nije toliko utjecala na studij grčke i rimske ekonomske povijesti. Finley se u njoj vodio tezom da se može izgraditi suvisao model antičke ekonomije koji sažima važna obilježja grčko-rimskog Sredozemlja od 1000. pr. Kr. do 500. n. e.. Sudeći prema kritičarima, bio je u pravu.

06. svibanj 2024 23:52