Lider trend
StoryEditor

Odred otpisanih je kalkulantski projekt redatelja Davida Ayera

04. Rujan 2016.

Uzmemo li u obzir teoriju prema kojoj filmovi o superjunacima funkcioniraju kao suvremeni vesterni, onda je ’Odred otpisanih’ posljednji uradak iz stripovskoga svijeta D. C. Comicsa zamišljen kao milenijska verzija klasika ‘Dvanaest žigosanih‘.

Sudeći prema foršpanu, ’Odred otpisanih’ doimao se kao brutalan šareni kaos, anarhistički odgovor na korektne, predvidljivo koncipirane i vizualno dosadne filmove nastale prema Marvelovim predlošcima. Ipak, bila je riječ o varci ili pak nerealnoj projekciji gledatelja.

Akcijske scene katastrofalno su režirane, a priča je naporna zbog redateljeva nepoznavanja osnovnih pravila narativa. Kako film ide prema kraju, zli monstrumi polako otkrivaju svoju plemenitu stranu, što ispada neuvjerljivo i kukavičko je rješenje. Koliko je ovaj film uistinu kalkulantski projekt, svjedoči i podatak da u ugovoru Willa Smitha, koji tumači jednu od glavnih uloga, stoji da njegov lik ne smije prijeći na ‘tamnu stranu‘. Najgore je od svega što je ‘Odred otpisanih‘ zaradio više od 500 milijuna dolara, a to u prijevodu znači da će dobiti i nastavke.

27. travanj 2024 13:00