Lider trend
StoryEditor

Ona: Senzualna Scarlett Johansson u računalu

09. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Pomalo nezgodno prihvaćen u filmofilskim krugovima kao ‘onaj tip koji je režirao filmove koje je napisao Charlie Kaufman‘ (Adaptacija, Biti John Malkovich), Spike Jonze svojim novim uratkom kao da se trudi nadmašiti svoga bivšeg suradnika.

Sastojci za još jednu zanimljivu konceptualnu farsu su tu: sanjarski gubitnik - k tome još i Joaquin Phoenix - zaljubi se u svoj računalni operativni sustav (bestjelesna, ali prikladno senzualna Scarlett Johansson), načinjen kako bi udovoljio svakoj njegovoj fantaziji u svijetu bliske budućnosti dizajniranom prema kremasto-pastelnim bojama reklame za Gap. Sasvim dovoljno materijala za trančiranje bezdanog ponora emocija, slabosti i međuljudskih odnosa.

Jonze nam nedvojbeno ima što reći, ali osim pojedinih uspješno izvedenih minijatura - poput vrckavo jezovitog Phoenixova slijepog spoja s Olivijom Wilde - uglavnom se zadovoljava fokusiranjem na samu ljubavnu priču, a svoje ideje trpa u usta likova putem petparačkih dijaloga. Dosta nezanimljiv uradak s obzirom na potencijal za mnogo kompleksniju razradu tema kojima se ‘želi-ali-ne-baš‘ baviti, ‘Ona‘ na kraju jedva nadilazi okvire samodopadne konfekcije koju lijeno satirizira.

Režija: Spike JonzeUloge: Joaquin Phoenix, Amy Adams, Rooney Mara, Scarlett JohanssonHer, SAD, 2013.3/5

04. svibanj 2024 07:11