Lider trend
StoryEditor

Ovo su gradovi koje lijenčine moraju zaobilaziti u velikom luku

21. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Ako volite tražiti krivine u svojem radnom tjednu i gledate kako raditi što manje, izbjegavajte seljenje u Hong Kong jer tamo radni tjedan ima preko 50 sati u prosjeku što je najviše u svijetu.

Ne volite raditi? Ne brinite, niste jedini jer mnogi maštaju o tome kako bi živjeli u blagostanju a da ne moraju prstom pomaknuti. No, postoje mjesta gdje se rad cijeni a radni tjedan traje puno više od 40 sati.

Po listi koju je objavio CNN na prvom mjestu je Hong Kong gdje se u prosjeku radi preko 50 sati tjedno i to ga je smjestilo na prvo mjesto liste od preko 70 gradova koje je analizirala kompanija UBS. Uz to, u Hong Kongu ima 17 praznika u godini, a ukupno se odradi preko 2600 sati godišnje.

Gotovo 400 sati manje godišnje odradi se u drugoplasiranom Mumbaiju. Iako se ne bi očekivalo, na treće mjesto probila se meksička prijestolnica Mexico City gdje je prosjek 2261 radni sat godišnje. Dokaz da su u Indiji radišni je i plasman New Delhija na četvrto mjesto s tek stotinjak sati manje od susjeda.

Bangkok se smjestio na peto mjesto, a radnici usprkos čak pet tjedana plaćenog odmora godišnje stignu odraditi 2191 radni sat. Samo pet sati manje radi se u prosjeku u Dubaiju, ali se ima 30 dana plaćenog godišnjeg odmora, a nikako se ne smije zaboraviti na državne praznike.Uz 22 dana godišnjeg odmora u najradišnijem afričkom gradu Nairobiju prosjek radnih sati je 2184. Prosječni Tajpežanin radi 2141 sati godišnje i to je bilo dovoljno za osmo mjesto.

Ako ste mislili da su hrvatski zakoni o godišnjem odmoru rigidni nemojte pomisliti seliti se u Jakartu. Osim što ćete raditi preko 2100 sati godišnje imate pravo na samo 12 dana godišnjeg odmora. Skoro da vam nije dovoljno za posjetu rodbini u Hrvatskoj ako se odselite u te krajeve.

A listu 10 gradova zatvara Bogota s nešto manje od 2100 radnih sati godišnje. Na listi nema gradova iz Europe, Australije i Sjeverne Amerike. To je dokaz da se u ovim dijelovima ne radi previše koliko god radnici kukali.

26. travanj 2024 03:34