Lider trend
StoryEditor

Peugeot 508 - Obnovljen najveći Peugeotov model

18. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Prije tri godine na europsko i hrvatsko tržište stigao je Peugeot 508, koji je tada zamijenio čak dva modela iz kuće, 407-icu i 607-icu. Došlo je vrijeme za osvježenje, ali odmah moramo naglasiti da je ipak riječ samo o blagom osvježenju ili, kao što se kaže, manjim promjenama.

Prema već ustaljenom redu mijenjaju se prednja maska, svijetla i odbojnici. Peugeot tu nije iznimka, međutim kod francuskog modela mnogo se radilo i na unutarnjem dizajnu. Kao baza poslužio je manji model 308 koji je postigao velik uspjeh na europskom tržištu upravo zahvaljujući čistim linijama. Upravo je takav koncept primijenjen i na novom Peugeotu 508.

Infozaslon

Novi je infozaslon osjetljiv na dodir, a kao mogućnost nudi se senzor za nadzor mrtvoga kuta te kamera za vožnju unatrag. Najveći lav sačuvao je prijašnje kvalitete, tradicionalnu vrhunsku francusku udobnost. Inženjeri su radili i na tehničkom dijelu vozila pa su ponuđeni motori još jači i štedljiviji. Najbolji je primjer 1,6-litreni turbomotor koji umjesto 156 sada razvija 165 konja, a ipak ispušta 129 umjesto dosadašnjih 144 g/km CO2. Naravno da je najčišća zapravo dizelska izvedba dvolitrenim motorom koja ispušta samo 105 g/km CO2. Upravo zbog toga svi motori već sada zadovoljavaju ekološku normu Euro6.

Aduti za novi uspon

Posebnost je novog Peugeota 508 da najjeftiniju verziju zapravo pokreće dizelski motor. Riječ je o 1,6 e-HDi izvedbi koja razvija najveću snagu od 115 konja i stoji 181.520 kuna. S obzirom na današnje uvjete uporabe automobila tolika je snaga dovoljna za svakodnevnu udobnu vožnju. Osnovnu benzinsku izvedbu pokreće 1,6-litreni motor VTi koji je zadržao snagu od 120 konja i koji sada stoji 184.280 kuna. Peugeot 508 do sada nije uspio s trona najprodavanijih u klasi skinuti njemačke uzdanice VW Passat ili Opel Insigniu, ali, realno, ima adute. Međutim, katkad je lako napraviti dobar automobil, ali mnogo je teže mijenjati mentalitet kupaca.

16. svibanj 2024 02:44