Lider trend
StoryEditor

‘Pošalji mi poruku‘ Sanje Pilić najbolja dječja knjiga u regiji

24. Listopad 2017.

Regionalna nagrada ‘Mali princ‘ koju dodjeljuje nakladnička kuća Bosanska riječ iz Tuzle za najbolju dječju knjigu na jezičnom području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, dodijeljena je za 2016. godinu hrvatskoj književnici Sanji Pilić za knjigu ‘Pošalji mi poruku‘.

Nagrada se od 2004. dodjeljuje u okviru dječjeg festivala Vezeni most u Tuzli, koji se ove godine održao od 18. do 20. listopada s bogatim programom izložbi ilustracija, radionica i druženja s književnicima i pjesnicima, priopćio je hrvatski nakladnik Sanje Pilić Mozaik knjiga.

>>>Na dražbi Einsteinova bilješka o tajni sreće

Riječ je o prestižnom priznanju na području književnog stvaralaštva za mlade, a nominirane su bile još knjige, iz Bosne i Hercegovine, ‘Sedam bajki za Male i Velike‘ Mirzane Pašić-Kodrić i ‘Trava puna mrava‘ Mehmeda Đedovića; iz Crne Gore ‘Baš Pamuk i druge bajke‘ Aleksandra Obradovića, te ‘Kako rastu veliki ljudi‘ Petra Pejakovića, Milivoja Obradovića i Slaviše Grubiše, te iz Srbije ‘Avram, Bogdan vodu gaze‘ Vladislave Vojnović i ‘Zec iz šešira‘ Vesne Vidojević Gajović. Hrvatsku je još predstavljala Đurđica Stuhlreiter s knjigom ‘Gašpar i prijatelji‘.

O kandidaturama hrvatskih autora odlučuje Nacionalni odbor za dječju knjigu. Redovito se kandidira knjiga koja je u hrvatskoj dobila Nagradu ‘Grigor Vitez‘ i uz nju odabire još jedna.

Realni likovi

Glavnu festivalsku nagradu ‘Mali princ‘ Sanji Pilić donio je roman za mlade ‘Pošalji mi poruku!‘, u kojemu je "uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda".

>>>Tom Hanks objavio knjigu kratkih priča

"Autorica obrađuje tabu teme, a njezin je fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima", priopćeno je iz Mozaika knjiga.

Nagrada se sastoji od brončane statue Malog Princa koja je rad akademskog kipara Enesa Sivca i novčanog iznosa. Pilić je nagradu uručio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

20. travanj 2024 00:56