Lider trend
StoryEditor

Proizvodnja luksuza koji iskorištava ljudski rad u zemljama Trećeg svijeta

07. Veljača 2016.

Tansy E. Hoskins, književnica, novinarka i aktivistica u svojoj knjizi ulazi u svijet mode s druge strane, otkrivajući ga kao proizvodnju luksuza koji iskorištava ljudski rad u zemljama Trećeg svijeta.

Autorica istražuje taj blještavi svijet precizno analizirajući i razotkrivajući ono skriveno i nevidljivo; sve to poduprto je s mnogo podataka i statistike zbog kojih je kritika zapadne mode hrabar doprinos razotkrivanju visoke cijene luksuza. Krećući se od Karla Lagerfelda do Karla Marxa, knjiga istražuje aspekte potrošnje i oglašavanja, medijacije i difuzije proizvoda i poruke tog područja kojem se na dušu može staviti i diktat poželjna izgleda zbog kojega mnogi mladi ljudi imaju goleme probleme.

Zašiveno do boli+Tensy E. HoskinsSandorf, Zagreb, 2015.

Upoznati druge ljude, družiti se izvan obiteljskoga kruga, ići u kavane, kino, kazalište... nekad je značilo biti društveno, civilizirano biće. Danas je stranac prijeteća pojava, života ulice i trgova gotovo nema, upoznavanja su rijetka, osim u virtualnom svijetu... Sennett pokazuje koliko smo danas zakinuti za užitke iščezle životne razmjene sa  sugrađanima, šutnja i promatranje postaju jedini način da se javnost, osobito život ulice, doživi i preživi; svatko vjeruje da ima pravo da ga se u javnosti pusti na miru. Zbog promjena u javnom životu stradao je i privatni život, u kojemu nam manjka lakoće, zaigranosti, diskretnosti koja bi nam omogućila realne i ugodne odnose s onima koje možda nikad nećemo intimno upoznati.

Nestanak javnog čovjeka+ Richard SennettJesenski i Turk, Zagreb, 2015.

Iako je i u hrvatskom prijevodu izašla prije dvije godine, ‘Oklada stoljeća‘, uspješnica Michaela Lewisa, ponovno je aktualizirana zbog istoimenog filma koji se upravo vrti u kinima, što će mnoge potaknuti da potraže i knjigu. Riječ je o aktualnoj ekonomskoj krizi koja je izbila 2008., a iz koje se svijet izvlači tek pomalo i ne sasvim. Lewis je rijetko jasno objasnio što se točno događalo i zašto smo se prije osam godina strmoglavili u jednu od najtežih kriza u povijesti. Priču o riziku ugrađenom u pretpostavku stalna rasta cijena nekretnina, riziku koji se svakodnevno umnožavao stvaranjem vrijednosnih papira koji su se temeljili na hrpama sumnjivih hipoteka, Lewis vodi pišući o stvarnim osobama i njihovu iskustvu.

Oklada stoljeća+ Michael LewisFraktura, Zagreb, 2015.

15. svibanj 2024 16:16