Lider trend
StoryEditor

Prva knjiga koja cjelovito obrađuje medijski fenomen Poleta

27. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Četvrt stoljeća nakon nestanka lista Polet objavljena je prva knjiga koja cjelovito obrađuje taj medijski fenomen. Autor Željko Krušelj na 732 stranice predstavlja taj kultni omladinski list u svim njegovim fazama, oslanjajući se mahom na opsežnu arhivsku građu, dosad javnosti nepoznatu.

Iako je nastao kao aktivistička potreba rukovodstva tadašnje omladinske organizacije, koja je imala kontrolu nad  kadroviranjem, Polet je postao sinonim za širenje medijskih sloboda i izlaženje iz dotadašnjih tradicionalnih socijalističkih svjetonazorskih okvira. Krušelj objavljuje i popis svih 2100 Poletovih autora, a posljednje poglavlje, u kojem  opisuje što se s poletovcima događalo nakon Poleta, čita se kao dramatičan rasplet napetoga krimića.

Igraonica za odrasle: Polet 1976. – 1990.+ Željko Krušelj+ Adamić, Rijeka, 2015.

Studija Katarine Horvat Levaj sinteza je dosadašnjih spoznaja, ali i rezultat autoričinih višegodišnjih znanstvenih istraživanja – terenskih i arhivskih, kao i onih komparativnih u susjednim državama, srednjoeuropskim i mediteranskim. Građa je sistematizirana kronološki po regijama te tipološki po vrstama arhitekture – sakralne i profane – a svaka je grupacija spomenika predstavljena u svom prostorno-urbanističkom i povijesnom okviru. Tekst od 500 stranica praćen je brojnim ilustracijama, reprezentativnim fotografijama u boji, arhivskim i grafičkim prikazima te nacrtima najkvalitetnijih građevina. Za ovu monografiju obavljena su nova fotografska i arhitektonska snimanja te je nabavljena, dosad dijelom nepoznata, atraktivna arhivska građa.

Barokna arhitektura+ Katarina Horvat Levaj+ Ljevak, Zagreb, 2015.

‘Zašto on to radi?: Uvid u misli ljutitih i kontrolirajućih muškaraca‘ jedinstveni je priručnik koji odgovara na temeljna pitanja o različitim oblicima partnerskog nasilja i nasilja u vezi: što je zlostavljanje i kako ga prepoznati, tipovi zlostavljača, zlostavljači i ovisnost, traumatsko zbližavanje i ovisnost u vezi sa zlostavljačem, mogućnosti promjene zlostavljačkog mentaliteta, kako prekinuti vezu sa zlostavljačem. Nije nevažno da je uvid u psihu zlostavljača napisao muškarac, rekla je na predstavljanju ove knjige Sanja Sarnavka. Lundy Bancroft više od 15 godina bavi se zlostavljanjem u partnerskim odnosima i obiteljskim nasiljem. Na tu temu napisao je nekoliko knjiga i brojne znanstvene radove u stručnim časopisima.

Zašto on to radi+ Lundy Bancroft+ Znanje, Zagreb, 2015.

Knjiga Vinke Drezge odmah nakon objavljivanja izazvala je veliku pozornost javnosti, što nije čudno s obzirom na to da je na konkretnim primjerima analizirala govor hrvatskih političara. S osnovnom tezom Chaima Perelmana da čovjekovo iskustvo, njegova subjektivnost, uvjerenja, osjećaji i sklonosti dolaze do izražaja upravo u retorici, Drezga je došla do zanimljivih zaključaka. Suvremena politička retorika obilježena je narodnim stvaralaštvom i naslijeđem totalitarizma, tvrdi autorica i navodi argumente te primjere. Tako analizira retoriku balansiranja Ive Josipovića, uspoređuje ozbiljnu, ljutitu retoriku Franje Tuđmana i pučki govor Stipe Mesića, Sanaderov retorički makijavelizam, eksplozivnost Slavka Linića... Očito je da je u prvih dvadesetak godina demokracije u Hrvata malo njih promišljalo kako i što govoriti. Ni danas nije bolje.

Politička retorika u Hrvatskoj+ Vinka Drezga+ Despot Infinitus, Zagreb, 2015.

29. travanj 2024 00:58