Lider trend
StoryEditor

Šest koraka do savršenih stopala

08. Rujan 2016.

Otvorene sandale zauzele su ulice, a svi znamo što to znači: nužno je pripremiti i urediti stopala kako bi bila jednako lijepa kao vaša omiljena obuća. Zimski mjeseci i zatvorena obuća ulijenili su mnoge i briga o nogama pala je u drugi plan. Modna industrija već je na tržište izbacila pregršt modernih sandala i cipela s otvorenim prstima, a nitko ne želi užasnuti svoje prijatelje i kolege zapuštenim, ispucalim stopalima.

No ne morate se brinuti, potrebno je učiniti sljedeće:

  1. Nakon što su mjesecima bile zatvorene u čarape, cipele i čizme, svačije noge imaju barem nekoliko zakrpa suhe kože. Ako takvo stanje predugo traje, koža može popucati ili se pojaviti gljivična infekcija. Prvi korak njege stopala je kupka. Napravite je tako da u toploj vodi otopite 3 žlice sode bikarbone, 25 kapi esencijalnog ulja lavande i 5 kapi eteričnog ulja paprene metvice. Noge držite u vodi od 15 do 20 minuta. Time se omekšava tvrda koža i nokti. Nakon toga pomno obrišite kožu između prstiju te ostatak noge. Važno je da vam stopala uvijek budu suha.
  2. Možda su neki dijelovi stopala žuljevitiji od drugih, pa ponovno namočite noge i prionite na ljuštenje tvrde i zadebljale kože. Na tržištu postoje brojni alati da se ukloni mrtva koža, ali jedan od najprirodnijih je struganje s pomoću kamena plovućca koji nježno uklanja ljuskavu kožu. Za to možete rabiti i odgovarajuće četke koje će osim toga ubrzati cirkulaciju u nogama.
  3. Kao i ostatak tijela, i vaše noge imaju važne mišiće koje treba ojačati kako biste poboljšali stanje i potporu cijelog tijela. Primjerice, uzmite mali ručnik ili čarapu stavite na pod i nožnim prstima ih podignite od poda te držite 10 sekundi pa otpustite. Ponovite vježbu pet puta svakom nogom. Zatim raširite prste na pet sekundi i ponovite vježbu pet puta svakom nogom. Sljedeću vježbu radite u stojećem stavu; oslonite se na naslon stolice ili komodu, uspostavite ravnotežu na jednoj nozi stojeći na prstima 10-ak sekundi. Svakom nogom ponovite vježbu 10 puta
  4. Kada podrezujete nokte, pazite da to činite ravno i da ne pretjerate kako vam nokat ne bi urastao. Profesionalci preporučuju da nokte režete kliještima ili grickalicom radije nego škaricama. Zatim izrašpajte nokat tako da su rubovi glatki. Ako je potrebno, nokat ispolirajte nježnim rašpicama koje često imaju više stupnjeva grubosti, od grublje do fine površine za završni sjaj. Kožicu oko noktiju nemojte rezati, samo je lagano pogurajte sa strane, kao kod noktiju na rukama
  5. Nabavite ovlaživač u losionu koji su namijenjeni poboljšanju cirkulacije u stopalima, primjerice ružmarin ili paprenu metvicu, i dajte si malo vremena da ih temeljito utrljate u stopala. Uživat ćete u tom ritualu, posebice za ljetnih vrućina. Namažite dlanove tankim slojem losiona, podignite noge i lagano ovijte ruke od jedne do druge strane noge, kao da cijedite ručnik. Nježno masirajte stopala s oba palca, počevši od nožnih prstiju prema peti. Bilo bi dobro da vam ova mala masaža postane svakodnevna navika, dok gledate primjerice omiljeni TV program.
  6. Razmazite svoja stopala posebnim hidratantnim kremama koje će omekšati i zagladiti vaša stopala. Ako je koža na stopalima izrazito suha, upotrebljavajte kremu koja sadržava ureu jer pomaže pri vezivanju vode u dubljem sloju kože ili onu na bazi keratina. A navečer prije spavanja namažite noge vazelinom koji omekšava kožu.

A vezano za veće probleme poput čuklja, žuljeva ili kurjih očiju, bolje da se posavjetujete s liječnikom ili pedikerom. Ako imate blaže gljivične probleme, možete ih riješiti brojnim preparatima iz ljekarne, a ako problem potraje, ipak pitajte liječnika.

I za kraj ostaje vam još samo premazati nokte jednim od brojnih modernih tonova laka za nokte i onda možete bezbrižno pokazati svoje noge u novim sandalama.

15. svibanj 2024 00:07