Lider trend
StoryEditor

Spotlight - Kako je otkrivena pedofilska afera u Katoličkoj crkvi

13. Ožujak 2016.

Film Toma McCarthyja, koji se do sada isključivo bavio režiranjem nezavisnih filmova, važan je dokument jednog vremena i ljubavno pismo novinarskoj profesiji.

Iznenađujući dobitnik Oscara za najbolji film ‘Spotlight‘ dragocjen je i rijedak baš poput dobroga istraživačkog novinarstva. Film Toma McCarthyja, koji se do sada isključivo bavio režiranjem nezavisnih filmova, važan je dokument jednog  vremena i ljubavno pismo novinarskoj profesiji.

Na početku 21. stoljeća otkrivena pedofilska afera u Katoličkoj crkvi uzdrmala je temelje ne samo te institucije nego i grada Bostona. Upravo je taj tvrdokorni grad na Istočnoj obali, pun duha, ali i sumnjičav prema autsajderima, u kojemu je Katolička crkva do te afere imala povlašteni status, glavni lik ove priče.

Glumci se ponašaju i izgledaju poput novinara, a istraživačko novinarstvo prikazano je kao rudarski posao, kao plemenito, opasno, ali ne i previše atraktivno zanimanje. Jedini je nedostatak filma što je dvadesetak minuta predug, tu bi lijepo sjela čvrsta urednička ruka.

‘Spotlight‘ se lijepo dopunjuje s posljednjim romanom nedavno preminulog Umberta Eca, koji se također bavio novinarstvom u vremenu netom prije internetske revolucije, ali koji je svijet tiska promatrao s posve suprotne pozicije.

05. svibanj 2024 14:08