Lider trend
StoryEditor

Što čitati ovaj tjedan?

02. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Ekonomski kolaps nije gotov, tek je počeo, tvrdi iskusni prognostičar s Wall Streeta Peter Schiff i zato se vratio s knjigom ‘Dokaz sloma 2.0‘.

Ono što vidi danas jest nacija koja se suočava s ekonomskom olujom, koji će se samo povećavati ako se štete ne saniraju. ‘Dokaz sloma 2.0‘ nastavlja gdje je prvo izdanje, koje je jasno predvidjelo puknuće nekretninskog balona, sraz kredita i nesolventnost Fannie Maea te Freddie Maca, stalo te uključuje aktualne analize i savjete. Schiff objašnjava faktore koji će utjecati na vašu buduću financijsku stabilnost te pruža specifičan plan u tri koraka kojim ćete se boriti s ekonomskim padovima danas te tržišnim poremećajima sutra.

P. D. Schiff, J. DownesDokaz sloma 2.0Mate, Zagreb, 2012.

‘Fernando Pessoa: život’ prvi je dio monografije o prvaku portugalskoga književnog modernizma, u kojem Nikica Talan opsežno prikazuje Pessoinu životnu putanju kao jedan od preduvjeta razumijevanja njegova književnog (i ne samo književnog) stvaralaštva. Na početku knjige Talan smješta Pessou u pripadajući nacionalni književni kontekst, apostrofirajući autore (ponajviše pjesnike) koji će, u većoj ili manjoj mjeri, utjecati na oblikovanje njegove poetike. Središnji dio biografskog je karaktera gdje se prikazuje Pessoino djetinjstvo, mladost, utjecaji te karakter, kompleksi i traume, opsjednutost ludilom i genijalnošću, kratkotrajna ljubavna epizoda i Pessoini poslovni planovi, uredi, kavane...

Nikica TalanFernando Pessoa: životDisput, Zagreb, 2012.

Borba s 24-satnim ciklusom vijesti i neprekidnom baražom informacija učinila je liderstvo i donošenje odluka iznimno otežanom. To nije samo problem elite, uobičajena reakcija na ovaj kaotični, neizdrživi napad bila je utvrditi se i fokusirati na hitne odluke koje se može kontrolirati. Tijekom tog procesa počnemo gubiti obzor iz vida, a još je opasniji pomak od stvaranja vrijednosti prema stvaranju bogatstva. Natrag se ne može, ali postoji prilika stvari postaviti kako treba, a ‘Beating the Global Odds‘ daje brz i zanimljiv pregled kako smo došli do ovoga i što možemo napraviti. Crpeći iz povijesnih primjera, medija, anegdota, velike mreže direktora i najinovativnijih mislioca Laudicina pomaže izoštriti mutni i nepovezani svijet oko nas.

Paul A. LaudicinaBeating the Global OddsJohn Wiley&Sons, 2012.

19. travanj 2024 08:05