Lider trend
StoryEditor

Stotinu "rasplesanih" dronova uvelo Intel u Guinnessovu knjigu rekorda

14. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

Uz pomoć stotinu malih dronova i veličanstvene svjetlosne efekte tvrtka se upisala u Guinnessovu knjigu rekorda.

Intel je projektom Drone 100 na zanimljiv način predstavio čudesa tehnologije bespilotnih zračnih letjelica odnosno dronova. Uz pomoć stotinu malih dronova i veličanstvene svjetlosne efekte tvrtka se upisala u Guinnessovu knjigu rekorda.

Novi rekord Intel je ostvario u suradnji s austrijskom tvrtkom Ars Electronica Futurelab u studenome 2015. iznad zračne luke Ahrenlohe u gradu Tornesch, koji se nalazi u neposrednoj blizini Hamburga. Stotinu svjetlosno opremljenih dronova na nebu u isto je vrijeme plesalo i iscrtavalo 3D oblike i poruke te tako pretvorilo nebo u velik zaslon dok je orkestar svirao Beethovenovu Devetu simfoniju.

Prije nego su dronovi poletjeli u zrak, inženjeri su pomoću programske opreme za animaciju dronovima omogućili da slijede putanju leta, uključivanje i isključivanje svjetala te precizno  kretanje jednog drona za drugim uz glazbu orkestra. Ručno rađene crteže planova letenja preveli su u 3D programsku opremu za koreografiju točnog položaja letenja svakoga drona. U projektu su sudjelovala četiri pilota, od kojih je svaki upravljao sa po 25 dronova. Tim tehnološko-umjetničkim projektom Intel je želio smanjiti ograničenja industrije bespilotnih zračnih letjelica i prikazati za što se dronovi još mogu koristiti.

26. travanj 2024 12:48