Lider trend
StoryEditor

To su bili dani: prva plaća potrošena na šoping!

05. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Svi još pamtimo taj osjećaj samostalnosti i ponosa nakon primitka prve plaće, no sjećamo li se što smo si priuštili za svoj prvi zarađeni novac?

Portal MojPosao napravio je anketu na gotovo 500 ispitanika s pitanjem na što su potrošili prvi zarađeni novac.Većina ispitanika (37 posto) dio svoje prve plaće potrošila je na šoping kako bi razveselili sebe, ali i svoje najmilije. Tako su se među luksuznim ‘sitnicama’ kupljenim od prve plaće našli: nakit, sat, mobitel, ali i ‘sitnice potrebne za posao‘, poput nove košulje.Neki su si napokon priuštili ono što su do tada mogli samo promatrati u izlogu.

- Kupila sam si torbu koju sam jako dugo snimala - istaknula je jedna ispitanica dok je druga odlučila razveseliti svoju obitelj: Kupila sam sebi i obitelji sitnice koje prije nisam mogla.Malo više od petine ispitanika (23 posto) uložilo je zarađeni novac u štednju. Neki su se na to odlučili kako bi sačuvali što više novca koji su zaradili sezonskim poslom, a drugi su odabrali štednju za dijete. Postoje i savjesni ispitanici koji ističu kako dugoročno planiraju štednju.- Imam neki 10-godišnji plan - istaknuo je jedan od njih.

Prvom plaćom 19 posto ispitanika je podmirilo dugove i račune koji su se nagomilali u doba nezaposlenosti, dok je 11 posto ispitanika zarađeni novac uložilo u edukaciju.Dio ispitanika novac je potrošilo na vozačku dozvolu, tečaj engleskog ili njemačkog jezika, obrazovanje za turističkog vodiča, a neki i za doktorat.

Putovanje na more ili vikend u dvoje priuštilo si je 7 posto ispitanika.Među ostale stvari koje si je priuštilo 3 posto ispitanika ubrajaju se npr. perilica za suđe, računalo, televizor, fotoaparat i akumulator. Neki od ispitanika svoju su prvu plaću iskoristili kako bi počastili prijatelje, organizirali tulum ili kupili kartu za koncert. A bilo je i onih koji su, poput jedne ispitanice, prvu plaću iskoristili kako bi ispunili davno obećanje: Kupila sam bicikl mlađoj sestri! Obećala sam joj dok je još bila jako mala.

19. travanj 2024 08:14